Kwartaalwinst IBM verdubbeld

IBM, de grootste computerfabrikant ter wereld, heeft de nettowinst in het vierde kwartaal verdubbeld. Daarmee voegt de Amerikaanse elektronicagigant zich in de rij van mondiale spelers in de ICT-wereld die deze week forse verbetering van hun resultaten meldden, zoals Intel, Apple, Samsung, Yahoo en ASML.

Volgens financieel topman John Joyce is 2004 het jaar waarin de volgende groeigolf in de informatie- en communicatiesector is begonnen. Dankzij vooral de koersdaling van de dollar kon IBM in het vierde kwartaal een omzetstijging in Europa en Azië boeken die de totale omzet in dollars deed stijgen met 9,3 procent vergeleken met een jaar geleden, tot 25,9 miljard dollar (20,7 miljard euro). Zonder de wisselkoerwwinst zou de omzet maar met één procent zijn toegenomen.

De nettowinst van IBM verdubbelde tot 2,71 miljard dollar. Beleggers beloonden IBM gisteren in New York met een koersstijging van 4 procent.

Hoewel IBM hoge verwachtingen koestert van zijn IT-dienstverlening aan bedrijven, was in het vierde kwartaal de hardwaredivisie met een omzetstijging van 4 procent (wisselkoerseffecten niet meegerekend) de grote winnaar. Problemen ondervindt IBM nog bij zijn chipdivisie, waar IBM moeite heeft om in de `hogere marktsegmenten' contracten voor leveranties aan bedrijven binnen te slepen.

Het herstel van de zwaar getroffen ICT-sector werd gisteren nog een onderstreept door Sun Microsystems, dat in het jongste kwartaal zijn verlies scherp verminderde en betere omzetresultaten behaalde dan analisten hadden verwacht.

Over de hele linie is op de consumentenmarkt in de Verenigde Staten de vraag naar pc`s, mobieltjes, dvd's en digitale camera's fors aangetrokken, en de ICT-sector in zijn geheel profiteert daarvan, zeggen analisten.