Korting orkesten `serieus bekeken'

Staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur) wil de gevolgen van de bezuiniging op de omroeporkesten zoveel mogelijk beperken. Ze zal serieus de effecten daarvan voor het muziekleven bezien, maar heeft zich binnen het kabinet vastgelegd op de bezuinigingen op de omroep. Die bedragen voor dit jaar 40 miljoen euro, oplopend tot 64 miljoen in 2007. Voor de omroeporkesten komt die bezuiniging neer op 5,5 tot 7,5 miljoen euro, waardoor minstens één orkest dreigt te verdwijnen. Het Muziekcentrum van de Omroep bestaat uit het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Radio Kamerorkest, het Metropole Orkest en het Groot Omroepkoor.

De staatssecretaris deed haar toezegging gisteren in een overleg met het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Vooraf demonstreerden 250 musici voor het ministerie van OC en W in Den Haag. Zij zongen het Slavenkoor uit Verdi's opera Nabucco met een aangepaste tekst.

Vertegenwoordigers van het MCO en de klassieke zender Radio 4 benadrukten tegenover de staatssecretaris de treurige gevolgen van de opheffing van een orkest, zoals het Radio Symfonie Orkest dat als `huisorkest' veel optreedt in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg. Ook voor Radio 4 en de prestigieuze Zaterdag Matinee in het Amsterdamse Concertgebouw zijn de artistieke gevolgen groot. Volgens MCO en Radio 4 moet de staatssecretaris haar invloed aanwenden om binnen de omroep daarover een eenduidig standpunt te bereiken. Het MCO is nu nog een verzelfstandigde instelling, maar valt vanaf volgend jaar onder de Publieke Omroep.

De bezuinigingen op het MCO zijn al eerder gekwalificeerd als `desastreus'. Dat gebeurde door AVRO-directeur Ad 's-Gravesande, die ook voorzitter is van een werkgroep die een nieuw profiel voor Radio 4 ontwerpt, door Jan Zekveld, artistiek verantwoordelijk voor het MCO en voor de levende muziek op Radio 4, en door Margreet Theunissen, zendercoördinator van Radio 4.