Kop en inhoud

`Joods betekent vrij zijn', stond er als kop boven een recensie van Hilde Pach (Boeken, (02-01-04). In het artikel wordt een Arabisch-Irsraëlisch kind geciteerd, dat zegt: `We waren blij. Joden betekenden vrij, en de onderwijzers gedroegen zich anders, sloegen niet en waren de hele tijd aan het glimlachen.' Het moet ook voor de koppenmaker duidelijk zijn geweest dat de kinderen vrij hadden op de dagen waarop joden hun Arabische school in het kader van een uitwisselingsprogramma kwamen bezoeken. Een soort ijsvrij dus.

Hilde Pach weet waar zij het over heeft, als zij een boek recenseert dat gaat over een idealistische Arabier die verstoten wordt door de joodse maatschappij waartoe hij wilde gaan behoren. De tegenstelling tussen kop en inhoud van dit verhaal is dus schrijnend.