Kogelbrief leidt tot arrestaties leerlingen

De politie in Amsterdam heeft vanochtend drie leerlingen van een school in Amsterdam-West gearresteerd die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de bedreiging van leraren van hun school. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Op de school werd gisteren een dreigbrief aangetroffen waarin ook een kogel zat. De directeur van de school waarschuwde de politie, die na onderzoek het drietal vanochtend arresteerde op de school. De politie sluit niet uit nog meer aanhoudingen te verrichten. Over de inhoud van de brief en om welke school het gaat wil de politie geen mededelingen doen.

Gisteravond arresteerde de politie van Amsterdam tevens een 16-jarig meisje dat op internet een leraar van haar school in Amsterdam-West met de dood bedreigde. Het gaat hierbij om een andere school dan die van de drie gearresteerde jongens. Het meisje zou vanochtend gehoord worden door de politie.

Het meisje bedreigde de leraar op een website met bijdragen voor de vermoorde leraar Hans van Wieren van het Terra College in Den Haag en refereerde hierbij aan dit incident. Ze maakte gewag van gelijksoortige problemen met een leraar als de verdachte van de moord op Van Wieren en uitte bedreigingen aan het adres van hem.

De beheerder van de website kon uit het bericht opmaken om welke school het ging en waarschuwde de schoolleiding. Deze stapte naar de politie, die de bedreiging ,,zeer serieus'' nam in het licht van de moord op Van Wieren. Via het bericht op de website wist de politie de afzender te achterhalen, waarop het meisje rond kwart over tien door de politie werd aangehouden bij haar thuis in Amsterdam.

Over de exacte inhoud van de doodsbedreiging en om welke school het gaat wil de politie geen mededelingen doen. Het bericht is van de website verwijderd.

Het verhoor dat vanochtend plaats zou vinden moet meer duidelijkheid geven over het motief van de scholiere. Dat moet uitwijzen of het een stoere uit de hand gelopen opmerking was, of dat het ging om een serieuze bedreiging, aldus de politiewoordvoerder.