Koersval dollar gunstig voor IBM

Of de dollar nu wel of niet te veel in waarde is gedaald, zijn koersval is duidelijk zichtbaar in de resultaten van veel Amerikaanse technologiebedrijven.

Neem het technologieconglomeraat IBM. Hoewel de omzet van het bedrijf met 9 procent is gegroeid, maakt de stijging veel minder indruk als zij wordt uitgedrukt in vaste valutawaarden. Als de zwakte van de dollar wordt genegeerd, bedraagt de omzetgroei slechts 1 procent.

Toch is iedere stijging welkom bij het bedrijf, want de omzet is tussen 1999 en 2002 gestaag gedaald. En IBM meent dat het herstel eindelijk is begonnen. De topman, Sam Palmisano, verklaarde dat het bedrijf ,,enthousiast is over de vooruitzichten voor dit jaar en daarna''.

En hij is niet de enige: ook bestuurders van andere toonaangevende technologiebedrijven als Intel, Yahoo en Apple legden soortgelijke verklaringen af. Maar nog niet iedereen is deze mening toegedaan. Hoewel de halfgeleiderproducenten alweer een nieuwe bloeitijd beleven, reppen de automatiseringsfirma's nog steeds van een slappe vraag.

Dat lijkt het gevolg van de conjunctuurcyclus in de technologiesector. Gewoonlijk begint de nieuwe bloei bij de hardwarebedrijven, om zich vervolgens via de softwareproducenten naar de automatiseringsfirma's te verplaatsen. De achterliggende theorie luidt dat men eerst het apparaat koopt en daarna de software om dat te kunnen gebruiken. Pas als men die heeft, worden er mensen ingehuurd die met die software kunnen werken.

Vaak is het mogelijk om het verloop van de conjunctuurcyclus in de technologiesector af te leiden uit de stand van zaken bij de diverse onderdelen van IBM. Omdat we pas in de eerste fase van een nieuwe cyclus lijken te zijn aangeland, zou IBM's hardwaredivisie het goed moeten doen, zijn softwaredivisie matig en zijn automatiseringsdivisie slecht.

En dat blijkt precies het geval te zijn. In het vierde kwartaal van 2003 bedroeg de omzetgroei van de drie divisies – uitgedrukt in vaste valutawaarden – respectievelijk 4, 2 en -1 procent.

Als de vraag blijft aantrekken, zou de winst van IBM moeten blijven stijgen doordat de software- en de automatiseringsdivisies het stokje van de hardwaredivisie overnemen. Maar als dat niet gebeurt, dan moet de zwakke dollar in ieder geval voor enige bescherming kunnen zorgen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.