Koers Getronics 11 pct omhoog

In navolging van de Amerikaanse beurzen stond ook Amsterdam vanochtend op een plus. Aan het begin van de middag noteerde de beeldbepalende AEX-index een winst van 1,1 procent, waarmee de index op 355,46 punten kwam.

Grootste winnaar was Getronics dat het aandeel ruim 11 procent meer waard zag worden. De automatiseerder, die anderhalf jaar geleden nog in acute financiële problemen leek te verkeren, bevestigde vanochtend dat het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal, ondanks de goedkope dollar, tussen de 33 tot 37 miljoen euro zal uitkomen. Beleggers waren blij verrast met de boodschap.

ASML herstelde zich van het verlies van gisteren en noteerde een plus van 3,2 procent. Vertrekkend bestuursvoorzitter D. Dunn van de producent van chipmachines verklaarde na vijf verliesgevende kwartalen dat 2004 weer winst zal opleveren, dankzij de oplevende chipmarkt. Ondanks die verwachting daalde de koers 3,1 procent.

ASMI, producent van apparatuur voor de chipmachines van onder meer ASML, werd beloond voor de vanochtend bekendgemaakte groei van de orderportefeuille. Het fonds boekte een winst van ruim 5 procent en was daarmee een van de grootste stijgers van de MidKap-index van middelgrote bedrijven. Die graadmeter stond vanmorgen 0,4 procent hoger.

Verzekeraar Allianz noteerde aan de beurs in Frankfurt 2,4 procent hoger. Op het Damrak sprong Aegon eruit met een koerswinst van 2,6 procent. Zij profiteren van de zichzelf waarmakende voorspelling dat als de beurskoersen stijgen, de inkomsten uit hun belegd vermogen toenemen. Mede door die groei ging de DAX met 0,9 procent omhoog, een zelfde stijging als in Parijs. In Londen won de FTSE-index 0,4 procent.

Ook het herstel van de dollar droeg bij aan de positieve sfeer op de beursvloeren. Een duurdere dollar is gunstig voor de Europese bedrijven die veel omzet maken in de VS. De euro zakte verder terug en noteerde op de valutamarkt in Amsterdam met 1,2505 dollar nog maar net boven de 1,2500 dollar. Dat is aanzienlijk minder dan de 1,29 dollar die de Europese munt maandag nog bijna bereikte.

Grootste daler op de beurs waren vanochtend KPN en Koninklijke Olie. Shell ziet zijn waarde al dagen krimpen, als gevolg van de verkeerde schatting van de voorraden, die het concern een week geleden bekend moest maken.