ITs dit jaar ook in Brussel en Bilbao

Het Internationale Theaterschool festival (ITs) te Amsterdam breidt zich uit naar Bilbao (Spanje) en Brussel. In juni en juli wordt het festival voor het eerst in drie Europese steden gehouden. Het ITs, dat zich twee maanden geleden heeft losgemaakt van de Amsterdamse Theaterschool, wil vijf voorstellingen van Nederlandse theaterscholen in Brussel en Bilbao laten zien. De Spanjaarden en Vlamingen sturen op hun beurt een delegatie naar Amsterdam. Op het ITs festival laten toneel-, mime- en dansstudenten jaarlijks hun kunsten aan de buitenwereld zien.

ITs Brussel wordt geleid door Don Verboven, voormalig artistiek leider van het festival Theater aan Zee. ITs Bilbao wordt geleid door Fernando Montoya, directeur van de plaatselijke toneelschool, Escuela de Teatro de Barahaldo. Algemeen directeur en leider van ITs Amsterdam is Jacqueline van Benthem.

Het verzelfstandigde ITs, dat de laatste jaren een flinke groeispurt maakte, zal niet langer alle afstudeervoorstellingen van de Nederlandse toneelscholen laten zien; het maakt daaruit een selectie. De selectie wordt gemaakt door theatermaakster Karin Bloemen, regisseur Theu Boermans, castingdirecteur Hans Kemna en Joyce Roodnat, schrijfster en chef kunst van deze krant.

De verstoorde samenwerking met de Regieopleiding is hersteld. Deze Amsterdamse opleiding trok zich enkele jaren geleden uit het ITs terug om een eigen festivalletje, De Regiedagen, te beginnen. Nu zullen de afgestudeerde regiestudenten zich ook weer op het ITs presenteren.

Voor een van de festivalonderdelen, de International Young Makers Marathon, gaat het ITs een samenwerkingsverband aan met verschillende Europese festivals. Een Europese selectie van schoolvoorstellingen gaat op tournee langs Brussel, Bilbao, Scarborough (Engeland), Brno (Tsjechië) en Oostende (België).