Het onpolderlands harde debuut van Esther Verhoef

Esther Verhoef presenteert zich met haar debuut Onrust als een jonge, parmantige schrijfster van harde misdaadboeken. Op de auteursfoto zit ze achter het stuur van een auto door het open portierraampje te kijken, een sportieve keuze, ook als je de net te onderscheiden automatische transmissie wegdenkt. Het boek is inderdaad hardboiled. En dat mag wel eens een keer op polderlands thrillerterrein. Een onscrupuleus soort wreker pleegt aanslagen op een bende Russische maffiosi die in Nederland werkzaam is. Hij doet dat met alle toeters en bellen van het vak, inbraken, fysiek geweld, vuurwapens, bivakmutsen, motoren, brandstichting. En met succes, uiteraard. Tussen de pittige actiescènes door zien we ook allerlei privé-beslommeringen van deze figuur en van anderen die zich spoedig met zijn privé-leven zullen bemoeien.

Onrust is een veelbelovend boek vol wendingen en in hoog tempo. Het dendert maar door. Op het eerste gezicht heeft het boek alles wat nodig is voor een goeie pageturner. En toch mankeert er iets aan waardoor het platter en afgezaagder wordt dan nodig is, als Endemols bordkarton. De sportauto blijkt een automaat. Deels komt dat door de stijl, die weliswaar vlot is, met effectieve tempozinnetjes als `Of de moed om ze uit te spreken' of `Vandaag. Voor Alice. En voor zichzelf'. De stijl gaat echter regelmatig mank aan een opeenhoping van clichés: `De politiemacht zat met de handen in het haar. Met lede ogen zagen ze de gestage toename van criminele activiteiten aan. Ze wisten niet waar te beginnen met zoeken. En als ze het al wisten, waren ze met handen en voeten gebonden aan regels, gehandicapt door strikte regelgeving, die hun eigen overheid had uitgevaardigd.'

Verhoefs plot had ook beter gekund. Ze heeft, zo blijkt ook uit de dankbetuiging achterin, degelijke research gedaan. Maar het lijkt of ze per se ieder voorkomend personage ook een rol in de strijd tussen goed en kwaad heeft willen geven. Te toevallig, te veel. Desondanks mag Onrust een veelbelovend debuut heten.

Esther Verhoef: Onrust.

Karakter, 332 blz. €17,99