Harry Potter loopt niet overal hard

Boekhandelaren zitten met onverkochte exemplaren van het vijfde deel van Harry Potter. De uitgever maakt zich geen zorgen.

Harry Potter en de Orde van de Feniks, het vijfde deel van J.K. Rowlings beroemde reeks, verscheen zaterdag 22 november 2003 in een oplage van 1.060.000 exemplaren. Die oplage, de hoogste eerste druk ooit in Nederland, baseerde Uitgeverij De Harmonie grotendeels op de aanvragen van de boekverkopers. Een aantal van hen beklaagt zich nu dat er veel exemplaren onverkocht blijven. De Harmonie maakt zich geen zorgen, zegt E. Louis: ,,Het boek ligt net een paar weken in de winkel. De verkoop loopt bij veel boekverkopers wel goed. Een aantal heef alweer bijbesteld.''

Het Centraal Boekhuis in Culemborg, het tussenstation tussen uitgever en boekverkoper, is verantwoordelijk voor de opslag en distributie van de meeste Nederlandse boeken. Voor HP5 - waar twee drukkerijen en vier binders twee maanden aan werkten, en waar 86 kilometer leeslint en ruim een miljoen kilo papier voor nodig was - werd een apart magazijn ingericht. Met 77 vrachtwagens werden de ruim 66 duizend dozen afgeleverd in Culemborg en bij een distributiecentrum in België - dat 180 duizend exemplaren kreeg. Algemeen directeur Hans Willem Cortenraad van het Centraal Boekhuis: ,,In het magazijn stonden 2250 pallets van ongeveer een vierkante meter in oppervlakte en anderhalve meter hoog.'' Het verzendklaar maken van de bestellingen van boekverkopers begon op 10 november, vanaf 17 november leverde het CB de boeken uit bij de boekverkopers. Wél met in totaal 75 kilometer embargotape erom heen geplakt, omdat het boek pas vanaf 22 november verkocht mocht worden. Tot nu toe heeft De Harmonie 769.768 exemplaren verkocht aan de ruim 1.600 Nederlandse boekverkopers. Als boekverkopers - die HP5 zonder recht op retour moesten inkopen - met veel exemplaren blijven zitten, kunnen ze die misschien inwisselen voor andere delen van de Potter-reeks. Bij het Centraal Boekhuis liggen nu nog 159.263 exemplaren van HP5. Een deel daarvan wordt gevormd door een herdruk deze maand van 60.000 exemplaren van de gebonden editie.

De kosten van verwerking en opslag die het Centraal Boekhuis rekent, zijn bij HP5 lager dan ooit. Cortenraad: ,,Wij baseren onze prijs op de logistieke activiteit die we per exemplaar moeten verrichten. Doordat boekverkopers grote aantallen bestelden liggen de kosten per exemplaar heel laag.''

Uit de oplages van de eerdere delen van de reeks blijkt dat een miljoen exemplaren voor HP5 niet onrealistisch is. Het eerste deel van de reeks, Harry Potter en de Steen der Wijzen, verscheen in Nederland in augustus 1998 in een oplage van vijfduizend exemplaren. Inmiddels beleefde de paperbackeditie van het eerste deel 32 herdrukken en de gebonden editie negen, in totaal goed voor 946 duizend exemplaren. Het eerste deel werd net als deel twee (inmiddels 834 duizend), deel drie (779 duizend) en deel vier (770 duizend) in augustus 2003 nog herdrukt. Een nieuwe impuls voor de verkoop van de Harry Potter-boeken komt in juni. Dan verschijnt de verfilming van De Gevangene van Azkaban.