Hagemeyer boekt fors verlies

Handelshuis Hagemeyer heeft over de eerste negen maanden van 2003 een verlies geleden van 204 miljoen euro. Het bedrijf uit Naarden verloor klanten door de grote financiële problemen waarin het vorig jaar verkeerde.

Het verlies van de handelaar in producten voor de industriële- en bouwsector zoals veiligheidsbrillen, kabels en stekkers, verwacht dat het verlies over heel 2003 zal oplopen tot rond de 285 miljoen euro. Analisten verwachten dat Hagemeyer ook in 2004 een verlies zal boekten. De omzet over de eerste negen maanden was 4,9 miljard euro. Hagemeyer gaf geen omzetcijfer voor de vergelijkbare periode in 2002, maar de omzet in het eerste halfjaar van vorig jaar was 3,4 miljard.

Hagemeyer zei vanmorgen dat het vorig jaar klanten heeft verloren door de financiële problemen en de daarmee gepaard gaande onzekerheid over de toekomst van het bedrijf. De concurrentie heeft gebruikt gemaakt van deze onzekerheid, zo zegt Hagemeyer in een persbericht.

Hagemeyer heeft al enige jaren last van de economische malaise in de Verenigde Staten en Europa en moest een groot aantal leningen afsluiten. Medio vorig jaar werd de situatie ernstiger omdat het bedrijf niet meer kon voldoen aan de solvabiliteitseisen die kredietverleners hadden gesteld. Om de schuld – die per 30 september ruim 985 miljoen euro bedroeg – te reduceren werd besloten een aandelenemissie uit te voeren van 460 miljoen euro en nog eens voor 159 miljoen aan obligaties.

De emissie, vorige week goedgekeurd door de aandeelhouders, zal het uitstaande aandelenkapitaal van Hagemeyer doen stijgen met 380 miljoen aandelen. Momenteel staan er 110 miljoen aandelen uit.

De emissie zal plaatsvinden tegen een koers van 1,20 per aandeel. De aandelen van Hagemeyer, die het afgelopen jaar volledig zijn ingestort, noteerde vamorgen 1,39 euro op het Damrak, een winst van 3,7 procent. De AEX-index stond op een winst van 1,2 procent.