Getronics verrast met sterke cijfers

Automatiseerder Getronics heeft de operationele winst het afgelopen kwartaal weten te verdriedubbelen. De koers ging na het nieuws vanochtend met bijna 9 procent omhoog tot bijna 2 euro.

Het bedrijf, waar wereldwijd 22.000 mensen werken, kwam vanmorgen onverwacht met een actuele stand van zaken over het vierde kwartaal. De operationele winst (ebitae) over het vierde kwartaal zal liggen tussen de 33 en 37 miljoen euro. Een jaar eerder lag dat op 11 miljoen euro. Een nettowinst rapporteert het bedrijf op 7 maart. Dan komt Getronics met definitieve jaar- en kwartaalcijfers.

Getronics klimt uit een diep dal. Het bedrijf verkeerde vorig jaar aan de rand van de afgrond nadat investeerders en klanten het vertrouwen in de onderneming verloren. Getronics kampte met een hoge schuld veroorzaakt door de overname van de Amerikaanse branchegenoot Wang in 1999 en dreigde deze niet te kunnen aflossen. Het management wist de impasse niet te doorbreken en werd aan de kant gezet door de commissarissen.

De omzet die de afgelopen drie maanden werd geboekt zakte met 15 procent naar 705 miljoen euro. Oorzaak is volgens bestuursvoorzitter K. Wagenaar, die in maart vorig jaar aantrad, het beleid om minder producten te verkopen. Getronics levert naast diensten ook hardware als pc's, routers en printers. Wagenaar wil daar minder afhankelijk van zijn.

Op dit moment komt 71 procent van de omzet uit diensten en de rest van producten. Wagenaar wil dat binnen twee jaar brengen naar 80 versus 20 procent. ,,We willen niet stoppen met producten, omdat onze klanten daar nu eenmaal om vragen.''

Volgens Wagenaar zijn de grote reorganisatie bij Getronics nu achter de rug. Nadat Wagenaar was aangtreden werd in korte tijd het salarisstrokenbedrijf verkocht. Ook andere onderdelen en belangen in bedrijven werden verzilverd. Daardoor werd de schuld terugebracht. Het bedrijf heeft momenteel 400 miljoen euro in kas tegen 295 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens Getronics is de operationele winst in alle landen verbeterd. Ook in Italië werd het afgelopen kwartaal een bescheiden winst behaald na een grote afslankingsoperatie. Italië was één van de grootste probleemgevallen van Getronics. Ook wordt vanuit een land een meevaller verwacht door het vrijkomen van een aantal pensioenvoorzieningen.

De automatiseerder heeft de markt het afgelopen kwartaal bescheiden zien herstellen, op Zuid-Europa na. Wagenaar denkt dat de economie nog zeker zes tot negen maanden een stabiel beeld moet vertonen voordat klanten weer durven te investeren. Onlangs vertrok onverwacht topman A. Rückert en nam Wagenaar de fakkel over. Rückert werd weggestuurd door de commissarissen.