Fortis steunt topman stellig

Het Belgisch-Nederlandse Fortis heeft nog altijd vertrouwen in zijn bestuursvoorzitter Anton van Rossum. De bankverzekeraar nam vanmorgen de opmerkelijke stap om een persbericht uit te geven waarin het vertrouwen in de topman wordt uitgesproken.

Fortis reageerde op een bericht in de Belgische financiële krant De Tijd. Deze schreef vandaag dat Van Rossum zwaar onder vuur ligt en veel kritiek heeft gekregen van zowel investeerders als Fortis-managers. Zij zouden Van Rossum meer een consultant vinden dan een bankier en willen dat hij duidelijker is over de strategie van het bedrijf. Voor zijn aanstelling bij Fortis was Van Rossum actief bij het adviesbureau McKinsey.

De bronnen in de Belgische krant zijn allemaal anoniem, maar komen onder meer uit de top van het financiële concern, aldus De Tijd. In de krant zeggen deze bronnen dat Van Rossum nog dit jaar zal moeten aftreden om de kritiek op zijn functioneren.

Van Rossum zelf liet vanmorgen in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal weten dat Fortis niet langer op zoek is naar een fusiepartner. Fortis gaat zich primair richten op de Benelux en enkele andere landen zoals China en Spanje. De bankverzekeraar heeft jarenlang gezegd dat het zocht naar een sterke partner in Europa om de concurrentie in de sterk consoliderende financiële sector bij te kunnen benen. Recentelijk doken in de markt geruchten op dat Fortis in gesprek zou zijn met de Franse bank BNP Paribas, maar Van Rossum ontkrachtte het gerucht in de Amerikaanse krant: ,,Wij zijn niet op zoek naar een fusie''.

De berichten hadden weinig invloed op het aandeel Fortis. Op de Amsterdamse beurs stond het fonds vanmorgen op een winst van 0,3 procent op 18,05 euro. De AEX-index stond op 355,70 punten, een winst van 1,2 procent.