Duizelige Verkerk geeft op

Martin Verkerk heeft vannacht opgegeven in zijn partij tegen Lleyton Hewitt in de halve finales van het tennistoernooi in Sydney. De tennisser uit Alphen aan den Rijn staakte de strijd na de eerste set. Verkerk voelde zich duizelig en had maagklachten. Met het oog op de Australian Open wilde hij geen risico nemen en stopte hij, nadat Hewitt de eerste set met 6-2 had gewonnen.

Een half uur voor de wedstrijd had Verkerk plotseling last van diarree. ,,Ik dacht dat het in de partij wel goed zou gaan'', zei hij na zijn opgave. ,,Maar eenmaal op de baan voelde ik me licht in mijn hoofd en duizelig. Het was moeilijk om te serveren en het kostte me ook veel moeite de rally's te volgen. Ik vond het niet goed voor mijn gezondheid om verder te gaan.''

Na zijn uitstekende optreden in de kwartfinales tegen de Australiër Mark Philippoussis (een overwinning in twee sets) deed het Verkerk pijn dat hij op deze manier het toernooi moest verlaten. ,,Heel teleurstellend. Het is ook de eerste keer dat ik zo uit een wedstrijd moet stappen. Ik had graag willen spelen. Een wedstrijd tegen Hewitt is altijd mooi, of je nu wint of verliest.'' Hewitt speelt in de finale tegen de Spanjaard Carlos Moya, die de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira in twee sets versloeg.

In de eerste ronde van de Australian Open heeft Verker geloot tegen de geroutineerde Spanjaard Alex Corretja. Raemon Sluiter moet het opnemen tegen het Kroatische talent Mario Ancic. John van Lottum speelt tegen de als negentiende geplaatste Braziliaan Gustavo Kuerten. Sjeng Schalken en Dennis van Scheppingen moeten nog wachten op hun tegenstander. Zij treffen in de eerste ronde een qualifier. Schalken is met een zestiende plaats de hoogst gerangschikte Nederlander bij het eerste grandslamtoernooi van het jaar dat maandag begint.

Fred Hemmes heeft nog één overwinning nodig voor een plaats in het hoofdtoernooi van de Australian Open. In de tweede ronde van de kwalificaties gaf zijn Duitse tegenstander Daniel Elsner bij een stand van 6-3 en 3-0 voor Hemmes op. Elise Tamaela strandde in de tweede ronde van de kwalificaties. Ze verloor met 6-3 en 7-6 van de Israëlische Tzipora Obziler. Door haar nederlaag ontbreken de Nederlandse vrouwen bij het grandslamtoernooi. (ANP, Reuters)