Duitse agenten wapenbevoegd

Duitse politiemensen mogen binnenkort gewapend optreden in Nederland en omgekeerd. Nederland en Duitsland willen nog voor de zomer een verdrag sluiten dat politieoptredens tot tientallen kilometers over de grens mogelijk maakt. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat vandaag gezegd.

De parlementen van beide landen moeten het verdrag nog goedkeuren. Het zou vervolgens in de eerste helft van volgend jaar in werking kunnen treden. De nieuwe bevoegdheden gaan gelden voor de politieregio's aan weerszijden van de grens.

In dat gebied mogen Duitse agenten in uniform en met dienstwapen meerijden met Nederlandse collega's en omgekeerd. In noodgevallen mogen politiemensen zelfstandig de grens over en daar mensen aanhouden. Daarbij gelden de regels van het land waar het optreden plaatsvindt.

Op dit moment moeten politiemensen die een crimineel achtervolgen, in principe aan de grens stoppen. Volgens het Verdrag van Schengen mogen ze die grens tien kilometer oversteken voor misdrijven waarvoor minimaal vier jaar cel geldt. Dat betekent dat een bankovervaller gevolgd mag worden, maar een dronken rijder niet.

Het Nederlands-Duitse verdrag moet aan die situatie een einde maken. Nederland wil in de tweede helft van dit jaar, wanneer het voorzitter van de Europese Unie is, voorstellen om soortgelijke verdragen door alle EU-lidstaten te laten tekenen.