Directeur filmfestival Venetië weg

De Italiaanse minister van Cultuur heeft besloten dat Moritz de Hadeln, directeur van het jaarlijke filmfestival van Venetië na twee jaar moet vertrekken.

Het niet verlengen van zijn contract, dat in maart afloopt, kan worden gezien als een nieuwe poging van premier Berlusconi om op culturele sleutelposities gelijkgestemden aan te stellen.

De Cultuurminister, Giuliano Urbani, heeft gisteren Davide Croff, bankdirecteur en oud-manager van het autoconcern Fiat, voorgedragen als voorzitter van de Biennale in Venetië, waaronder het filmfestival valt.

Volgens de Italiaanse media wil Urbani dat op het filmfestival Italiaanse films weer centraal staan. Het Venetiaanse filmfestival is het oudste filmfestival ter wereld. De Hadeln was de eerste niet-Italiaanse directeur. De Zwitser leidde 22 jaar het filmfestival van Berlijn en werd daar ontslagen omdat hij van het festival te veel een sterrenpararde maakte. In Venetië moest hij, als opvolger van de progressieve Alberto Barbera, juist voor meer glamour zorgen. De Hadeln noemde het festival toen hij in 2002 aantrad ,,een getto voor de kunstzinnige film''.

Een aantal oud-directeuren van het festival, Carlo Lizzani, Gillo Pontecorvo, Felice Laudadio and Alberto Barbera, heeft het plan om uit protest tegen De Hadlens vertrek in Venetië tegelijkertijd met de Mostra een alternatief festival te organiseren. Zo'n parallel festival was er ook in 1972 en 1973 toen een wijziging van de reglementen onvrede opriep.

De Hadeln wilde het festival publieksvriendelijker maken. Het in status gedaalde festival kende in De Hadelns tweede jaar een opleving, maar die kwam niet van de Amerikaanse film, en evenmin van de Italiaanse. Volgens De Hadeln zouden er pas meer Amerikaanse films naar het festival komen als het budget verhoogd werd. De Gouden Leeuw voor de Russische debuutfilm The Return, in plaats van Buon Giorno, Notte van de Italiaans Bellocchio, die slechts een troostprijs kreeg, viel bij veel Italianen niet goed. Het jaar daarvoor protesteerde het Vaticaan tegen de Gouden Leeuw-winnaar The Magdalen Sisters van Peter Mullan, waarin de katholieke kerk wordt bekritiseerd.

Voor de opvolging van De Hadeln (63) wordt onder anderen de Italiaan Marco Müller genoemd, die directeur is geweest van de filmfestivals van Rotterdam en Locarno. Zijn benoeming is niet waarschijnlijk. Müller wilde in 2002 in ieder geval niet, omdat hij vreesde niet onafhankelijk genoeg te kunnen werken. Genoemd wordt ook de Italiaanse acteur Giancarlo Gannini