Coalitie Antillen in zicht

Twee politieke partijen hebben zich bereid getoond deel te nemen aan de Antilliaanse regering onder leiding van premier Mirna Louisa-Godett. Als de onderhandelingen slagen, heeft het kabinet weer een meerderheid in het Antilliaanse parlement.

Het Antilliaans Dagblad meldt dat de politiek leiders van de National Alliance (NA, één zetel) uit Sint Maarten en de Democratische Partij uit Bonaire (DP, één zetel) gisteren een bereidwilligheidsverklaring hebben ondertekend. Dat hebben zowel PDB-leider Abraham als NA-voorman Marlin bevestigd tegenover de krant.

Als de nieuwe coalitie rond komt, heeft het kabinet-Godett een meerderheid van 13 van de 22 zetels in het parlement. Justitie-minister B. Komproe zegt in het Antilliaans Dagblad te verwachten dat de onderhandelingen ,,binnen een week'' afgerond kunnen zijn.

Vorige week raakte het kabinet-Godett zijn meerderheid in het parlement kwijt nadat twee partijen, de UPB en de WIPM, uit de regering stapten. Zij wilden dat de wegens corruptie veroordeelde Anthony Godett zijn zetel in het parlement zou opgeven. In ieder geval totdat zijn strafzaak in hoger beroep is afgerond. Maar Godett, broer van premier Mirna Louisa-Godett, weigert dat. De NA en de DPB verlangen niet van Godett dat hij zich terugtrekt.

Gisteren is een delegatie van Eerste- en Tweede-Kamerleden uit Nederland gearriveerd op de Nederlandse Antillen voor overleg met Antilliaanse en Arubaanse parlementariërs. Dit zogenoemde Tripartiet Parlementair Contactplan vindt tweemaal per jaar plaats. Op de agenda staan onder meer armoedebestrijding, de staatkundige toekomst van de Antillen en criminele Antillianen in Nederland.