Chaos in Zuid-Afrikaans voetbal na ontslag coach

De Zuid-Afrikaanse voetbalbond (SAFA) heeft een dag voordat het nationale team `Bafana Bafana' naar Tunesië vertrekt voor de Afrika Cup, bondscoach Ephraim `Shakes' Mashaba ontslagen. Hij is volgens de bond ,,niet flexibel'' en ,,heeft verzuimd de belangen van team en land te dienen''.

De Zuid-Afrikaanse selectie is vanochtend naar Tunesië vertrokken onder leiding van de onervaren assistent-trainer April `Styles' Phumo.

Het ontslag van Mashaba volgt op een onstuimige week in het Zuid-Afrikaanse voetbal. Zeven dagen geleden besloot SAFA de bondscoach te schorsen na een ruzie met de twee internationals Benni McCarthy (FC Porto) en Mark Fish (Charlton Athletic).

De bondscoach had geweigerd de twee spelers op te stellen omdat ze wegens verplichtingen bij hun clubs niet op tijd waren voor het begin van het Zuid-Afrikaanse trainingskamp. McCarthy en Fish maakten daarop bekend nooit meer voor het nationale voetbalteam te willen spelen. Volgens SAFA heeft de bondscoach zich niet alleen te weinig plooibaar getoond maar had hij ook geen oog voor de conditie van zijn team. Hij zou onterecht twee geblesseerde spelers hebben opgesteld.

De bondscoach wist de kortgeding-rechter in Johannesburg vanochtend te overtuigen dat de schorsing onterecht en onwettig was. Het is nog onduidelijk of de uitspraak van de rechtbank ook het ontslag van de bondscoach kan terugdraaien. Voor het begin van het kort geding hief de voetbalbond de schorsing van de trainer op en presenteerde hem in ruil hiervoor zijn ontslagbrief.

Zuid-Afrikaanse kranten zijn vanochtend sceptisch over de kansen van van het nationale elftal. De tijdelijke bondscoach April `Styles' Phumo kreeg zijn voornaam omdat hij op 1 april werd geboren en volgens de krant The Star tekent dat zijn carrière.

Phumo leidde Zuid-Afrika vorige week naar een beschamende nederlaag tegen Mauritius. Vorige week gaf Phumo toe ,,niets'' te weten van een van de tegenstanders die Zuid-Afrika in Tunesië wacht, Benin.

Behalve het gemodder rond de bondscoach heeft het Zuid-Afrikaanse voetbal ook te lijden onder grote financiële problemen. De voetbalbond heeft 4 miljoen rand (450.000 euro) moeten lenen om de reis van Bafana Bafana naar Noord-Afrika te kunnen bekostigen.