Broadwayster Uta Hagen overleden

De uit Duitsland afkomstige voormalige Broadwayster Uta Hagen (84) is woensdag overleden in haar woonplaats New York. Dat heeft een woordvoerder van de door Hagen opgerichte toneelschool HB-Studios bekendgemaakt. In maart vorig jaar was Hagen nog door de Amerikaanse president Bush onderscheiden met de Medal of Arts, de hoogste onderscheiding in de Verenigde Staten voor kunstenaars. Vier jaar eerder kreeg zij de Tony-prijs voor haar verdiensten voor het theater. Hagen werd in 1919 in Göttingen geboren als dochter van een kunsthistoricus en een operazangeres. Toen zij zeven jaar was, verhuisde het gezin naar de VS. Ze debuteerde op 19-jarige leeftijd op Broadway, waar ze vervolgens in meer dan twintig rollen te zien was, onder andere als Martha in Who's Afraid of Virginia Woolf van Edward Albee. Hagen speelde ook in films, zoals The Boys from Brazil (1995) en Reversal of Fortune (1990). Sinds 1947 gaf zij samen met haar tweede man, Herbert Bergdorf onderricht aan diverse acteurs die later beroemd zijn geworden, zoals Anne Bancroft, Al Pacino, Liza Minelli en Robert de Niro.