ABP: snel uitleg van Shell-top

Pensioengigant ABP, een van de grootste beleggers in Koninklijke Olie, is teleurgesteld over de karige uitleg van de directie van de Koninklijke/Shell Groep over de onverwachte vermindering van de omvang van de oliereserves met 20 procent, een week geleden.

,,Dat had beter gekund'', zei topbelegger J. Frijns van ABP gisteren. ABP bezit volgens hem voor 900 miljoen euro aandelen Koninklijke Olie, de Nederlandse arm van het Nederlands-Britse energieconcern. De koers van het aandeel daalde fors als gevolg van de reductie in de `bewezen' reserves. Frijns schaart zich in het groeiende koor van ontevreden beleggers en analisten die meer tekst en uitleg van het concern willen. Afgelopen week lieten geldgiganten als pensioenfonds PGGM en vermogensbeheerder Robeco zich al kritisch uit over de informatievoorziening van Shell.

,,Het bestuur van Shell is verplicht uitvoeriger te vertellen hoe de situatie in elkaar zit'', vindt Frijns. Hij weet niet wat hij ervan moet denken: zijn het interpretatieverschillen over de definities van `bewezen' reserves of gaat het om foutief beleid.

Olie- en gasreserves zijn cruciaal voor bedrijven als Shell. De 20 procent aan reserves – het equivalent van 3,9 miljard vaten olie – zitten wel degelijk in de grond, maar het zal langer duren eer zij kunnen worden opgepompt. Niet alleen het bericht zorgde voor onrust, ook de wijze waarop Shell het bekendmaakte, zette kwaad bloed bij beleggers, die zich er vooral aan ergerden dat topman Watts ontbrak tijdens de telefonische toelichting.

ABP heeft geen brief op poten gestuurd aan het bedrijf, zoals het fonds, samen met met pensioenfonds PGGM, wel deed na de bekendmaking van de miljoenenbeloning voor Ahold-topman Moberg. Frijns: ,,Bij Ahold wilden wij een beleidswijziging, wij vonden dat het zo niet verder kon. Bij Shell heb ik niet het gevoel dat ik met een brief zoveel bijdraag aan de internationale discussie.''