`ABN Amro betrokken in onderzoek Parmalat'

ABN Amro wordt wellicht betrokken in het onderzoek naar de miljardenfraude bij het Italiaanse zuivelconcern Parmalat. Gisteren meldde een juridische bron in Milaan dat de Nederlandse bank één van de zeven buitenlandse banken is die worden bekeken. Het betreft de banken die door financieel directeur Fausto Tonna zijn genoemd tijdens zijn reconstructie van het financiële web dat de laatste jaren rond en door Parmalat is gesponnen.

In een reactie stelt ABN Amro nog geen bevestiging te hebben gekregen van een formeel onderzoek naar de rol van de bank. ABN Amro zou volgens een gisteren door de krant la Repubblica gepubliceerd Parmalat-document nog 85 miljoen euro tegoed hebben van het in problemen geraakte zuivelbedrijf. De bank is ook via de Italiaanse bank Capitalia betrokken bij de Parmalat-affaire. ABN Amro is met 9 procent de grootste aandeelhouder van Capitalia dat nog 463 miljoen tegoed heeft van Parmalat. Verder heeft de bank bij twee uitgiftes van obligaties een rol gespeeld als verkopende partij.

In Nederland noemt de financiële autoriteit AFM het waarschijnlijk dat er een formeel onderzoek komt naar de rol van de Nederlandse dochters van Parmalat. De AFM wilde vanochtend niet zeggen wat het voorlopige feitenonderzoek eerder heeft opgeleverd.

Behalve de Nederlandse bank zouden nog zes andere banken bij het Italiaanse onderzoek naar de banden met Parmalat worden betrokken. Het gaat om Santander Central Hispano uit Spanje, J.P. Morgan Chase uit de Verenigde Staten en de Zwitserse groep UBS. Eerder al werden Bank of America, Citigroup en Deutsche Bank in het onderzoek betrokken.

De president van Capitalia, Cesare Geronzi, wordt er door Parmalat-directeur Calisto Tanzi onder meer van beschuldigd dat hij Parmalat heeft gedwongen om Eurolat voor een veel te hoge prijs over te nemen van een andere al eerder in de problemen geraakt voedingsconglomeraat Cirio. Volgens Tanzi had hij geen keus, omdat Geronzi hem anders geen kredieten meer zou verstrekken. Het openbaar ministerie in Milaan beklemtoont echter dat deze verklaring en die van Tonna nog moet worden getoetst. Mede daarom worden nu de banken in het onderzoek betrokken. Capitalia heeft alle aantijgingen ontkend en zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de frauduleuze financiële acties.

Tremonti pagina 11