Zuid-Afrika zal miljarden in Congo gaan investeren

Zuid-Afrika en de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben een aantal belangrijke handelsovereenkomsten gesloten die de komende jaren miljarden dollars aan Zuid-Afrikaanse investeringen moeten opleveren.

De overeenkomsten werden gesloten tijdens een tweedaags staatsbezoek van de Zuid-Afrikaanse president, Thabo Mbeki, aan de voormalige Belgische kolonie.

Het was het eerste staatsbezoek van een Zuid-Afrikaanse leider aan Congo, dat een ruim zes jaar durende burgeroorlog achter de rug heeft. Zuid-Afrika heeft de afgelopen jaren intensief geholpen bij de vredesonderhandelingen tussen de strijdende partijen in de DRC.

De Zuid-Afrikaanse en Congolese regering kwamen gisteren vergaande samenwerking overeen op het gebied van transport, telecommunicatie, waterenergie en mijnbouw. Zuid-Afrika zal onder meer 60 miljard rand (6,6 miljard euro) steken in de financiering van mijnbouwprojecten in het noordoosten en zuidoosten van Congo.

Een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse zakenlieden die van de overeenkomsten zal profiteren, is Tokyo Sexwale, directeur van Mvelaphanda Holdings. Sexwale ondertekende gisteren in Kinshasa twee memoranda die zijn bedrijf toegang verschaffen tot het Congolese goud en koper. De handtekening moet leiden tot investeringen ter waarde van 80 miljoen euro.

Sexwale staat in Zuid-Afrika bekend als de kampioen van de Black Economic Empowerment, de emancipatie van zwarte bedrijven na het einde van de apartheid in 1994.

Aan boord van een boot op de rivier de Congo tekenden president Mbeki en zijn Congolese collega Joseph Kabila gisteren ook een akkoord dat moet leiden tot samenwerking op het gebied van defensie, veiligheid, landbouw, onderwijs en toerisme.

Zuid-Afrika heeft tevens beloofd te helpen bij de organisatie van de verkiezingen in Congo, die waarschijnlijk in 2005 worden gehouden. Tijdens een toespraak voor het Congolese parlement in Kinshasa presenteerde president Mbeki de samenwerking als het begin van de ,,wedergeboorte van Congo''.

De oorlog in Congo heeft sinds 1997 volgens schattingen van de Verenigde Naties aan twee tot drie miljoen mensen het leven gekost. Het conflict draait voornamelijk om de talloze bodemschatten waaraan het land rijk is: diamant, goud, kobalt, koper, uranium en koltan dat wordt gebruikt bij de productie van mobiele telefoons. De grondstoffen zijn de afgelopen jaren op grote schaal geplunderd door rebellen en legers uit buurlanden als Zimbabwe.

Een rapport van de Verenigde Naties over de situatie in de DRC beschuldigde eind vorig jaar onder meer het Zuid-Afrikaanse mijnbedrijf De Beers ervan te hebben geholpen bij de plundering van de Congolese mijnen. Een afgevaardigde van De Beers behoorde ook tot de twintig man sterke handelsdelegatie uit Zuid-Afrika die president Mbeki de afgelopen twee dagen vergezelde op zijn bezoek aan Congo.