WAT DOEN DE KINDEREN

In het kunstlab werken

Niets is wat het lijkt bij het kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Ze spelen met de werkelijkheid en zetten je voortdurend op het verkeerde been. Heel geraffineerd met bedrieglijk echt lijkende voorwerpen... van piepschuim, zoals die lekkere sinaasappel naast dat lege verfblik in de museumzaal. Kinderen kunnen zondag 18 januari in het kunstlab uit piepschuim een alledaags voorwerp namaken.

Kunst met kids zo 18 jan van 14-16u in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark, Rotterdam. Deelname €5,- per kind. Aanmelden via mast@boijmans.rotterdam.nl of telefoon 010-4419471/475.

Verzamelen

Van jeepnyes (gekleurde bussen uit de Filippijnen), een vissersbootje uit Ierland tot een luchtballon uit Vietnam. De verzameling van Julie Albers (10 jaar) in de Verzamelplaats in het Fries Museum bestaat uit auto's, fietsen, boten, scooters en motoren. Ze begon met verzamelen van miniatuurvoertuigen nadat ze op haar zesde een Vietnamese scooter kreeg die gemaakt was van bierblikjes. Haar vader gaat voor zijn werk vaak naar het Verre Oosten en uit landen als Vietnam en Thailand neemt hij miniatuurvoertuigen voor haar mee. Ze heeft er inmiddels meer dan veertig en de meeste zijn t/m 10 februari te zien.

Verzameling miniatuurvoertuigen van Julie Albers in De Verzamelplaats, Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Open di t/m zo 11-17u, wo gratis toegang. Inl 058-2555500 of www.friesmuseum.nl

Naar verhalen luisteren

Carlos Lagoeira deelt het toneel met wel zeventien poppen en honderd kano's. Tussen al die poppen en kano's speelt hij zaterdag 17 en zondag 18 januari de voorstelling Derde Oever (9+), een poëtisch theatergedicht dat is geïnspireerd op het verhaal De Derde Oever van de Rivier van de Braziliaanse schrijver Guimaraes Rosa. De voorstelling gaat over onvoorwaardelijke liefde en trouw tussen een vader en een zoon. Carlos Lagoeira is de regisseur van Theatro Munganga en tijdens het festival Alle 13 goed! presenteert het gezelschap in Jeugdtheater De Krakeling al haar voorstellingen die in het teken van familie staan. Ook voor de kleintjes (4+) is er een voorstelling: Mama Pia over een chagrijnige, verdrietige en boze vrouw en een vogeltje die haar hart weet te ontdooien.

In de foyer staat een verhalenkeet, waar het publiek kan luisteren naar familieverhalen van (groot)ouders over hun eigen kindertijd. Ook worden ouders en kinderen uitgenodigd om in speciale workshops hun familieverleden te delen.

Derde Oever (9+) op za 17 jan 20u en zo 18 jan 14u30; Mama Pia (4+) op wo 21 jan 14u30 in Jeugdtheater De Krakeling, Nieuwe Passeerdersstraat 1, Amsterdam. Kaarten kinderen €6, volwassenen €7. Res 020-6245123.

***

De natuur ingaan

Voor kinderen die ondanks wind en regen dit weekend toch naar buiten willen heeft de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudies (NJN) drie leuke activiteiten voor kinderen vanaf 12 jaar. Zaterdag 17 januari wordt er in Nijmegen van 18 tot 22u naar de sterren aan de hemel gekeken. Vertrekpunt: Plein voor het Valkhofmuseum, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Het enige dat meegenomen moet worden is een fiets. Opgeven en meer informatie Manoe Janssen, 024-3780384 of e-mail: activiteiten@njn.nl

Wintervogels kijken op de hei: op zoek naar de kruisbek, vuurgoudhaan en misschien ook wel een klapekster op zondag 18 januari van 10-15u. Vertrekpunt station Amersfoort, uitgang zuidzijde. Meenemen fiets, lunch en verrekijker. Opgeven en meer informatie Leonie Tijsma, 033-4803833 of e-mail: leonie@dcentraal.njn.welmers.net

De Veluwe rond Apeldoorn is het gebied om op zoek te gaan naar wilde zwijnen, edelherten en reeën. Zoek mee op zondag 18 januari van 10-15u. Vertrekpunt station Apeldoorn, voor de bloemenkiosk. Opgeven en meer informatie Harm Tacoma, 055 5340943 of e-mail: harm@apeldoorn.njn.nl. Meenemen fiets, lunch, verrekijker.

Aan al deze excursies zijn geen kosten verbonden.

***

Borduren

Zou de nieuwe directeur van het Kindermuseum Villa Zebra in Rotterdam Fred Wartna net zo goed kunnen borduren als de oude directeur Jet Manrho? Dat is zondag 18 januari te zien op de borduur expositie Langdradig. Vanaf 14u kunnen kinderen ook aanschuiven voor een borduurworkshop en met de oude en nieuwe directeur verschillende steken uitproberen op borduurkaarten van de geëxposeerde kunstenaars. Na de workshop geeft Jet Manrho het stokje door aan Fred Wartna en wordt de expositie Langdradig geopend. Het publiek kan vervolgens het borduurwerk bekijken van o.a. Aafke Bennema, Claudie de Cleen, John Kleinjan, Moritz Ebinger, Alco Versluis, Dagmar Baumann, Berend Strik en Luiz Yudo. Ook nieuw in Villa Zebra: expositie Schuimbekken van kunstenares Barbara Witteveen; Mediabad: interactieve installatie in het theater; Poem Machine, vanaf 20 jan, een computerspel waarmee kinderen gedichten kunnen samplen.

Borduurworkshops voor de kinderen (7+) op wo, za, vanaf 14u, zo om 11 en 14u t/m28 mrt. Alleen zo 18 jan geldt een speciale prijs van € 4,- p.p. (incl. entree). Andere data €6,50. Res 010-2411717 of post@villazebra.nl .

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl