Voorkeur Theater

Oom Vanja

Luk Perceval regisseert bij het Vlaamse Toneelhuis een onvergetelijke Oom Vanja. Zoveel leegte, banaliteit en vulgaire domheid zagen we niet eerder in een toneelstuk van Tsjechov. Het eerste half uur gebeurt er niets; en toch raak je als toeschouwer geboeid door acht verveelde, mopperende personages. Geleidelijk komen de contouren van het verhaal in zicht: de professor die het landgoed wil verkopen, oom Vanja en de treurige Sonja die hun leven voor hem opofferen.

18 jan Amsterdam, Stadsschouwburg. Inl 0032-32248844

;www.toneelhuis.be.

Cyrano

Poëzie, zwaardvechten en liefdesdrama; het Nationale Toneel brengt Rostands Franse klassieker Cyrano de Bergerac. Om zijn heimelijke liefde een dienst te bewijzen, wordt de de dichter-soldaat Cyrano spookschrijver van zijn rivaal.

Franz Marijnen regisseert drieëntwintig acteurs, in een oogverblinderd decor, met fraaie schermscènes. Hoofdrolspeler Stefan de Walle is voor zijn prestatie terecht genomineerd voor de Louis d'Or.

9-10 jan IJmuiden, Schouwburg Velsen. 13 Jan Oss, Lievekamp. Inl 0900-345678 of www.hetnationaletoneel.nl

Van Houts en De Ket

In de intelligente en harde cabaretvoorstelling Dolle pret keert het duo Van Houts & De Ket zich tegen de vervlakkende krachten der democratie: de domheidsmacht en het voortwoekerende amusement. Shakespeare's Corolianus - over de held die niet boog voor populisme - verwordt tot een schietfilm. In hun visie geniet het domme, cynische publiek evenveel van de komiek Tommy Cooper als van Porno-Idols of het verscheuren van een dompteur.

15-16 jan Den Bosch, Koningstheater. 17 jan Eersel, Muzeval. Inl 020-4211211 of www.bostheaterprodukties.nl.

Een Meeuw

De Theatercompagnie gaat tot eind maart op tournee met Tsjechovs Meeuw, in de regie van Theu Boermans, een hartverscheurend mooie voorstelling die vorig jaar alleen in het eigen Amsterdamse theater was te zien.

Op een Russisch landgoed zorgt de terugkeer van de eigenaar, een beroemd actrice (Sylvia Poorta), voor veel beroering, vooral omdat ze een beroemde schrijver heeft meegebracht. Het gaat over smachten. De ene kunstenaar (Tijn Docter) smacht naar de liefde van zijn moeder, de andere smacht naar het smachten. En de vrouwen smachten naar de liefde van de kunstenaars. Maar het gaat ook over kunst; toneel vooral en hoe de kunst zich verhoudt tot het ware leven. Deze Meeuw is een baboesjka-voorstelling: een toneelstuk in een toneelstuk in een toneelstuk. Annet Malherbe speelt hierin als huisopzichter/ toneelmeester een sleutelrol. Zij knipt met de vingers en het licht dooft, zij scheldt op een technicus die te laat reageert. Alle personages bewegen zich op het toneel en door hun leven alsof ze nauwelijks onderscheid kunnen maken tussen spel en harde realiteit. Ieder lijdt aan een overdaad van het een, en een tekort aan het ander. Carice van Houten als Gothic Masja kreeg een Columbina voor haar bijrol. Geen van de andere vrouwen kan zo goed treuren als zij. Zwartgerokt en met loshangend piekhaar sjokt ze jointjes rokend rond: ,,ik ben in de rouw voor mijn leven.''

21 jan Leeuwarden, De Harmonie. 22 Meppel, Ogterop. 23 jan Zaandam, Zaantheater. Inl 020-5205310 of www.theatercompagnie.nl.