VOORKEUR REGIO

AMERSFOORT

Dolly

In Dolly and the art of being myself spelen en mimen Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot twee fans van countryzangeres Dolly Parton. Ze willen niets liever dan Dolly zijn. Want die is tenminste `echt'. Maar wie zijn ze dan zelf? Ze kleden zich als Dolly (blonde krullenpruik, bijgevulde boezem), playbacken haar vaste grappen en zielige verhalen, ze doen een make over, maar ze blijven vooral twee spelende kleine meisjes. Mooiste dialoog: ,,Wat is je favoriete eten?'' ,,Warm eten.''

17 jan De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13. Res 033-4226555 of www.lievevrouw.nl.

AMSTELVEEN

Eugène Brands

Nadat Eugène Brands (1913-2002) in 1949 uit Cobra was gestapt, schilderde hij met een `dagdromende hand' lyrisch-abstracte werken. In de tentoonstelling Eugène Brands en de Vijftigers legt het Museum Jan van der Togt een verband tussen zijn kunst uit de jaren vijftig en de experimentele poëzie uit die tijd van dichters als Lucebert, Elburg, Kouwenaar, Schierbeek, Campert, Vinkenoog en Andreus.

Eugène Brands en de Vijftigers, Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, Amstelveen. T/m 25 jan. Do t/m zo 13-17u. Inl 020-6415754 of www.jvdtogt.nl

LEIDEN

De Bitterzoet

ZT Hollandia herneemt drie successen uit het verleden: La Musica Twee, De Leenane Trilogie en De Bitterzoet van Dennis Potter. In de laatste heeft een kleinburgerlijk echtpaar (Frieda Pittoors en Bert Luppes) zich thuis ingegraven nadat de dochter verlamd is geraakt. Een griezelig charmante jongeman (Fedja van Huêt) dient zich aan. Hij ontpopt zich als duivelse verlosser. Regisseur Johan Simons toont in De Bitterzoet wederom zijn eeuwige fascinatie met het kwaad, met als variant ditmaal: het kwaad dat goed doet.

21 jan Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-5163899 of www.zthollandia.nl.

MUIDEN

Bach & zonen

Het Apollo Ensemble (blokfluitiste Annelies Schraa, fagottist Thomas Oltheten en klaveciniste Marion Boshuizen) speelt 18 januari 11u in de ridderzaal van het Muiderslot muziek bij kaarslicht van Johann Sebastian Bach en zijn zonen. Vanaf 10u30 is de taveerne geopend. Kinderen t/m 12 jaar gratis, mits onder begeleiding van een volwassene.

Bach & zonen, 18 jan 11u in het Muiderslot, Res 0249-261432.

UTRECHT

Jannes Linders

De fotograaf Jannes Linders introduceerde het genre van het stadslandschap in de hedendaagse Nederlandse fotografie. In Utrecht concentreerde hij zich nu op de `kwetsbare plekken' van de stad: plekken waar de stadsvernieuwingsplannen op elkaar botsen, het verkeer in de knoop raakt, rommeligheid heerst, of op een andere manier iets niet deugt.Architectuurcentrum Aorta toont een selectie van Linders' weergave van deze Utrechtse probleemplekken.

Jannes Linders: `Kwetsbare plekken', Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht.

T/m 31 jan. Wo t/m vrij 12-17u, za 13-17u. Inl 030-2321686 of www.aorta.nu.

Brodsky Kwartet

Het internationaal beroemde Brodsky Kwartet geeft van 15 t/m 23 jan optredens en masterclass in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg.

Muziekcentrum Vredenburg, Vredenburgpassage. Res 030-2314544.

De Slapeloze Nacht

27 uur wakker blijven in Vredenburg en bij de VPRO. De Slapeloze Nacht van 17 op 18 januari is een cultureel, muzikaal, theatraal, feestelijk evenement over de 24-uursmaatschappij waarin zóveel gebeurt, en zóveel beleefd moet worden, dat je voor slapen geen tijd meer hebt... Zevenentwintig uur non-stop wakker blijven in Vredenburg en bij de VPRO (radio, tv, internet) met kunstenaars, muzikanten, natuurkenners, sterrenwachters, filosofen, wetenschappers, schrijvers, denkers en doeners. Met muziek, theater, film, video, debatten, interviews, beeldende kunst, mode, literatuur, nachtwandelingen en meer. Het programma van De Slapeloze Nacht is opgedeeld in vier blokken. Blok 1: 19-24u met Bobby McFerrin & Amsterdam Sinfonietta.

Een programma rondom Fellini met onder meer een gesprek met Rosita Steenbeek, I Compani met Fellini en La dolce vita van Fellini. Brodsky Kwartet met de laatste strijkkwartetten van Beethoven en Sjostakovitsj.

Gregoriaanse Completen.

Blok 2 (17/18 januari 24-8 uur). Gitaarpopband Daryll-Ann.

as Pop: Curfew en Superstar. Nachtwandelingen o.l.v. natuurkenners en sterrenwachter.

Blok 3 zondagg 18 januari 8-17u. Kids Kit met onder meer: Oren Wassen, The Brodsky Song Show, Slapeloze Villa Krakers, Voor iedereen die denkt dat hij niet denken kan en Sneak Preview kinderfilm. Combattimento Consort Amsterdam met Biber-programma. SVA & AL. Gurdjieff's Movements (Tai-Chi). Muziek voor Miljarden met Robert Nasveld.

Blok 4 zondag 18 januari 17-22 uur. De dolle mens met nieuw werk van Maarten Altena door het Nederlands Blazers Ensemble. (Jules) Deelder draait.

Verder een algemeen: non-stop marathonprogramma's met o.m.: Integrale voorlezing van Finnegans Wake van James Joyce door bekende en minder bekende Nederlanders. Filosofenestafette door een keur aan nationale en internationale filosofen. En een selectie van de uitzendingen in het kader van De Slapeloze Nacht bij de VPRO op Radio en Televisie.

Inl www.deslapelozenacht.nl