Voorkeur Film

Afwezige hoofdrolspelers

In Rebecca (1940) van Alfred Hitchcock is het personage dat de film zijn naam gaf afwezig. Toch volgt de camera soms haar bewegingen door het huis waar haar man en zijn nieuwe vrouw wonen. Rebecca is een van de bekendste titels in een intrigerend programma dat het Filmmuseum overnam van de Cinemateca Portuguesa in Lissabon. Het bevat 39 films waarin een belangrijk personage niet te zien is. In Duel (1971) van Steven Spielberg krijgen we de bestuurder van de vrachtwagen die Dennis Weaver achtervolgt nooit te zien. Of heeft deze vrachtwagen helemaal geen chauffeur? Afwezige hoofdrolspelers belooft een onverwachte kijk op film en filmgeschiedenis, en levert bovendien de kans een aantal niet vaak vertoonde titels te bekijken, zoals Harvey, een Amerikaanse film uit 1950 waarin James Stewart bevriend is met een twee meter groot konijn. Het Filmmuseum vulde het programma aan met Nederlandse titels, waaronder Op hoop van zegen van Alex Benno (1934) en Spoorloos van George Sluizer (1988).

Filmmuseum, Amsterdam t/m 3 mrt. Inl www.filmmuseum.nl en 020-5891400.

De Prijs van overleven

De documentaire Begrijpt u nu waarom ik huil? van Louis van Gasteren is van historische betekenis gebleken en wordt in de geschiedschrijving aangehaald als mijlpaal in de bewustwording van de psychische noden van oorlogsslachtoffers. De film ging vooral over de gevolgen van vier jaar concentratiekamp voor ex-gevangene Joop. In het vervolg De prijs van overleven, die samen met de eerste film in Het Ketelhuis wordt vertoond, vertellen Joops kinderen nu over vaders oorlogstrauma.

Regie: Louis van Gasteren. In: Het Ketelhuis, Amsterdam. 8 en 14 febr in Haags Filmhuis.

The Dancer Upstairs

Acteur John Malkovich, beroemd geworden met satanische rollen in Dangerous Liaisons en In the Line of Fire, maakt zijn regiedebuut met de knappe en genuanceerde thriller The Dancer Upstairs. Het script is geïnspireerd door de arrestatie van de Peruaanse Lichtend Pad-leider Abimael Guzman in 1992. Het knappe van Malkovich' film is dat hij laat zien dat gewelddadige middelen verderfelijk zijn, het gedachtegoed erachter niet – een moedig post-9/11 standpunt.

Regie: John Malkovich. In Adam: Pathé Tuschinski, Cinerama. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Cinerama.

De Filmbank

,,Kunnen we nog minutenlang kijken naar een gefilmde opname van een machine in beweging, of naar een gefilmde wolkenlucht?'' Pure film is nog maar zelden te zien. De Filmbank, een periodiek rondreizende voorstelling van korte en zeer korte films biedt die gelegenheid consequent. In de vijfde etappe, `film als film' genoemd, worden films vertoond van oa Sander Blom en Mels van Zutphen, Bart Vegter, Quirijn Kuchlein, Jos Neutgens, Mari Boeijen, Francien van Everdingen, en J.C. Mol.

Amsterdam: Cinema De Balie. Inl www.filmbank.nl

Lord of the Rings III

Je hoeft niemand aan te raden naar The Return of the King te gaan, men vindt zelf de weg wel. Overal heeft de trilogie Lord of the Rings records verplettert. De drie filmdelen zijn mijlpalen zoals Star Wars, of King Kong. Alles tezamen is het een reusachtig avontuur waarin mensen, wezens en monsters volkomen natuurlijk naast elkaar bewegen. Op alle niveaus is de film geloofwaardig in al zijn ongelooflijkheid en dat is het grootste compliment dat je de regisseur kunt maken.

Regie: Peter Jackson. Met: Elijah Wood, Andy Serkis, Viggo Mortensen. In 114 bioscopen.