Voorkeur Beeldende kunst

Yael Davids

Een man met zijn hoofd gestoken in een gevuld aquarium. Een meisje opgesloten in een uitgehold matras dat er uitziet als een gewatteerde graftombe. De performances van Yael Davids zijn zeker niet geschikt voor mensen met aanleg voor claustrofobie. En alsof het gevoel van beklemming nog niet erg genoeg is, bewegen de uitvoerders van deze werken amper. Performance art is het etiket dat veelal op Davids' werk wordt geplakt, dat nu te zien is in Museum De Paviljoens in Almere. Maar met de heftige voorstellingen van de pioniers uit de jaren zeventig heeft de Israëlisch-Nederlandse kunstenares niets. Sinds haar afstuderen in 1994 aan de Rietveld Academie maakt ze installaties die bijna statisch van aard zijn. Dat is goed te zien in de videoregistraties ervan, maar het is nog veel duidelijker bij live uitvoeringen. Davids' werken zijn handelingen zonder begin of eind, waarbij de actie zich beperkt tot minimale bewegingen. Bij haar geen theater, geen drama, geen groot gebaar. Haar installaties zijn decors voor lichaamsfuncties die primair, banaal en tegelijkertijd essentieel zijn. De expositie laat zien hoe enorm consequent het oeuvre is dat ze in de afgelopen negen jaar opbouwde. De zestien werken staan zo opgesteld dat ze als een groot geheel kunnen worden ervaren. De acteurs en dansers die de performances uitvoeren worden één met de stoelen, spiegels, tafels en muren. Toch worden ze zelf geen meubilair. Uiterst subtiele bewegingen zorgen voor een zekere dynamiek, hoe klein ook.

MAPPA: Yael Davids 1994-2003 tm 29 febr in Museum De Paviljoens, Odeonstraat 5, Almere. Wo, za, zo 12-17u, do en vr 12-21u. Performances: 25 jan, 29 febr om 15u.

Shinkichi Tajiri

De eerste verdieping van Museum Het Valkhof heeft een glazen achterwand en daar staan schouder aan schouder zevenenveertig grillige, bizarre figuren. Het zijn Ronins. Dolende samoerai-krijgers van de Amerikaans-Japanse kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923), die al sinds de jaren `50 nauwe contacten had met de Nederlandse kunststromingen. De titel Snelheid, erotiek en geweld vat inhoudelijk zijn werk samen; je zou daar nog elegantie en bruutheid aan kunnen toevoegen.

Shinkichi Tajiri t/m 4 april in Museum Het Valkhof, Kelfkensbosweg, Nijmegen. Di t/m vr 10-17u; za zo 12-17u.

Egytische Kunst

De fraai bewerkte kop van opperarchitect Amenhotep is een van mooiste stukken op de expositie in het Rijksmuseum van Oudheden, waar 214 voorwerpen te zien zijn uit het Myers Museum in het Engelse Eton College. De meeste voorwerpen zijn zo klein dat er soms een vergrootglas aan te pas moet komen om het vakmanschap van de kunstenaars te bewonderen. Ze zijn gemaakt over een periode van bijna 4.000 jaar, de oudste dateren van 3500 v.Chr.

De kleine meesterwerken van Egypte t/m 29 febr Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Di-vr 10-17u, za-zo 12-17u.

Fischli & Weiss

Gestapelde pallets, emmers met verf, plastic kinderlaarsjes, een gettoblaster, vieze koffiebekers, willekeurig neergezette sokkels. Hier wordt aan een volgende expositie gewerkt. Denk je, maar die sigarettenpeuken in hun asbak zijn wel erg stijf van vorm. Alles, tot en met het afval, is nauwkeurig nagemaakt door de Zwitserse kunstenaars Peter Fischli (1952) en David Weiss (1946). In de drie zalen van museum Boijmans Van Beuningen maakten Fischli en Weiss drie grote installaties.

Fischli & Weiss tot 8 febr Mus Boijmans v. Beuningen, Museumpark, Rdam. Diza 10-17u, zo 11-17u.