Uranium `uit Irak' in haven Rotterdam

Een vat met uraniumoxide dat vorige maand opdook bij een Rotterdamse schrootbedrijf is ,,vrijwel zeker'' afkomstig uit Irak. Dat zegt kwaliteitsmanager P. de Bruin van het schrootverwerkende bedrijf Jewometaal. Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen onderzoeken de inhoud.

Het vat uraniumoxide (ook yellow cake genoemd) van 30 bij 30 centimeter zat in een container met een partij schroot die in december vorig jaar bij het Rotterdamse bedrijf werd afgeleverd. De zending kwam uit Jordanië, maar volgens manager De Bruin staat het ,,voor 99,9 procent vast dat het spul eigenlijk uit Irak komt''. Het uranium werd ontdekt dankzij de speciale detectoren waarmee de containers reeds enkele jaren door het metaalbedrijf zelf worden gecontroleerd. Eind 1996 werden hierdoor bij hetzelfde bedrijf en bij een collega in Moerdijk partijen plutonium en uranium uit Letland en Litouwen gevonden.

Na de vondst van het uraniumoxide werd de inspectie van het ministerie van VROM gewaarschuwd, waarna metingen zijn verricht. Het bleek dat de straling niet gevaarlijk is. De VROM-inspecteurs waarschuwden ,,vanwege de bijzondere vondst uit een bijzondere regio'' wel de collega's van het atoombureau in Wenen. Zij hebben de inhoud van het vat, dat inmiddels is opgeslagen bij de COVRA in Borssele, gisteren onderzocht. Het IAEA had vanmorgen nog geen reactie op het onderzoek.

Uraniumoxide wordt gewonnen uit uraniumerts en heeft een lage straling. Het is een grondstof waarmee uranium kan worden verrijkt voor de nucleaire industrie. Bij de UNSCOM-inspecties in Irak werden zowel hoogverrijkt als niet verrijkt uranium in beslag genomen. Al het verrijkte materiaal is toen verwijderd, het laag- of niet verrijkte uranium werd opgeslagen bij Tuwaitha in Irak en regelmatig gecontroleerd door het IAEA. Vorig jaar na het begin van de aanval op Irak kregen plunderaars een deel van dit materiaal in handen. Staatssecretaris Van Geel (VROM) heeft de Tweede Kamer schriftelijk ingelicht over de zaak.