Uitbraak griep in Vietnam

Vietnam heeft gisteren weer vijf vermoedelijke gevallen van de vogelgriep bij mensen geconstateerd. Wanneer zeker is dat de ziekte, die doorgaans alleen bij pluimvee voorkomt, werkelijk is overgebracht van dieren op mensen, dan kunnen de gevolgen nog veel schadelijker zijn dan de dodelijke longziekte sars.

Het aantal Vietnamezen waarbij vogelgriep is vastgesteld is opgelopen tot achttien. Drie van hen zijn inmiddels aan de gevolgen ervan overleden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gealarmeerd en verscheidene virologen in Azië hebben gewaarschuwd dat mensen niet bestand zijn tegen de vogelgriep. ,,We dienen bezorgd te zijn, want het is dodelijk'', zei Veronica Chan, viroloog aan de University of the Philippines in Manila. Op welke wijze de vogelgriep op mensen is overgebracht blijft vooralsnog onduidelijk. Nooit eerder is een dergelijke besmetting vastgesteld. Een combinatie van een menselijk griepvirus en vogelgriep is wel mogelijk.

Leo Poon van de Universiteit van Hongkong sluit een grote uitbraak van het virus niet uit wanneer de vogelgriep snel blijkt te muteren bij varkens. Specialisten hebben vastgesteld dat de achttien Vietnamese slachtoffers allen in contact zijn geweest met ziek pluimvee. Peter Cordingley, woordvoerder van de WHO in de Filippijnen, heeft gezegd dat wanneer de vogelgriep zich verbindt met een menselijk griepvirus en het gemakkelijk overdraagbaar blijkt te zijn, de gevolgen mogelijk niet zijn te overzien. ,,Het sterftecijfer ligt dan vele malen hoger dan dat bij sars'', zei Cordingley.

Tijdens een uitbraak van vogelgriep in 1997 in Hongkong stierven zes van de achttien besmette mensen. De longziekte sars heeft wereldwijd aan bijna 800 mensen het leven gekost. 8.400 mensen raakten besmet. Vietnam, een van de dertig landen waar vorig jaar sars uitbrak, is overgaan op een grootscheeps ontsmettingscampagne