Televisie en radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Over hoe de buurt rond het Amsterdamse Merwedeplein, waar Anne Frank voor de oorlog opgroeide, de herinnering aan haar levend houdt. Verder audities bij de dansgroep Introdans die een voorstelling wil maken met 70-plussers. Ned.1, 20.30-21.00u.

Rondom tien. Debat met leerlingen en ouders van het Haagse Terra College en mishandelde en bedreigde leerkrachten over geweld. Ned.1, 21.52-22.35u.

Nova. Reportage over de armoede onder Turkse allochtonen die niet meer in staat zijn geld naar het thuisland te sturen. Verder het succes in Afrikaanse landen van Kaapverdische muzikanten uit Rotterdam. Ned.3, 22.18-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Erfurt. Terugblik op het schooldrama in de Duitse stad Erfurt waar in april 2002 op het Gutenberg Gymnasium een 19-jarige scholier een bloedbad aanrichtte waarbij dertien leraren, twee leerlingen en een politieagent omkwamen. Nog steeds zijn leraren en leerlingen zwaar getraumatiseerd. Ned.3. 21.15-22.00u.

Het Zwanenmeer. Over een tiental slecht bewegende bejaarden. Zij voeren de door het Zuidelijk Toneel Hollandia georganiseerde dansvoorstelling Het Zwanenmeer uit. Gisteren in tv-vooraf besproken. Ned.1, 23.03-23.55u.

RELIGIE & MUZIEK

ReliRuil. De moslim Mohamed Mahawat Khan uit Pijnacker en de protestantse Wilma Duits uit Houten ruilen een paar dagen van geloof. Midden in de ramadan gaat Mohamed twee dagen op bezoek bij het protestantse gezin van Wilma. Vinden zij dat God en Allah dezelfde zijn? Ned.1, 22.35-23.03u.

Jazz: Kid Dynamite. Portret van Lodewijk Rudolf Arthur Parsius (1911-1963), de tenorsaxofonist die zich door zijn explosieve spel de artiestennaam Kid Dynamite verwierf. Ned.3, 23.32-0.48u.

FILM

.American Beauty (Sam Mendes, 1999, VS). Alom bejubeld, met vijf Oscars bekroond filmdebuut van de Engelse theaterregisseur Mendes maakt – wrang en komisch – een pijnlijke boodschap verteerbaar voor een breed publiek: over het morele faillissement van het traditionele gezin en de materialistische schijnwereld van suburbia. Terugblik op de laatste levensmaanden van een doorsnee-man (Kevin Spacey) mondt uit in een serene oefening in spiritualiteit en een troostrijke verkenning van Zen-achtige schoonheid. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

Rising Sun (Philip Kaufman, 1993, VS). Regisseur van The Unbearable Lightness of Being verfilmde bestseller van Michael (Jurassic Park) Crichton tot conventionele samenzweringsthriller tegen decor van Japans-Amerikaanse spanningen in het bedrijfsleven. Inspecteur Sean Connery geeft, tijdens onderzoek naar moord, collega Wesley Snipes college over Japanse zeden en gewoonten. SBS6, 20.30-23.00u.

.Your Friends & Neighbors (Neil LaBute, 1998, VS). Tweede film van de ondergewaardeerde, `onafhankelijke' Amerikaanse filmauteur LaBute (In the Company of Men), een grimmige moralist die de leegte en kilte in moderne relaties bruut fileert en die compromisloos weigert om te behagen en te relativeren. Seksuele relaties binden zes anonieme personages (twee paren en twee alleenstaanden) aan elkaar. De mannen praten er voortdurend over, in treurige monologen. Veronica, 0.05-1.40u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van ontwerper Ger Haartman in Amsterdam onder meer een gesprek met de 70-jarige emeritus hoogleraar Ulli Jessurun d'Oliveira, in de jaren zestig één van de oprichters van het literaire tijdschrift Merlyn over literatuur en literaire kritiek. 747AM, 21.02-23.00u.

Langs de lijn. De wekelijkse serie over het betaald voetbal behandelt vanavond het ontstaan van de voetbaltoto. Verder is er een uitgebreid gesprek over scouting in de voetballerij. Radio 1, 22.04-23.00u.

1 op de middag. Over de verkiezingsbeloftes van D66. De partij deed er veel op het gebied van onderwijs. Maar de Vereniging Openbaar Onderwijs, de Landelijke Studenten Vakbond en de Onderwijsbond CNV vinden dat de partij diverse beloftes niet is nagekomen. En naar aanleiding van de Haagse schietpartij aandacht voor de vraag hoe mensen aan wapens komen. Morgen, Radio 1, 14.04-17.00u.

Desmet live. Live programma over cultuur, politiek en moraal. Theodor Holman praat met Gerrit Komrij over zijn nieuwe bundel Demonen en met oud-correspondent van het Radio 1-Journaal Thijs Berman (PvdA) over zijn kandidatuur voor het Europees Parlement. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.