Rood protest tegen Blauwe Stad

De rode vlag met de beeltenis van Lenin wappert fier in de wind op het toegangsweggetje naar het informatiecentrum van De Blauwe Stad. Een handjevol demonstranten van de Verenigde Communistische Partij (VCP) kwam gisteren bijeen tijdens de officiële start van het omstreden megaproject bij Winschoten, waar ook minister Dekker van VROM aanwezig was. De communisten zien niets in de ,,geldverslindende'' nieuwe stad.

De Blauwe Stad ligt midden in het Oost-Groningse Oldambt, waar een 800 hectare groot meer wordt gegraven, 300 hectare nieuwe natuur ontstaat en 1.500 dure koopwoningen worden gebouwd. De totale kosten bedragen 785 miljoen euro. De Blauwe Stad moet de streek een sociaal-economische impuls geven.

VCP'er Sibo Bolhuis deelt pamfletten uit aan de bezoekers. Want ,,de man met de pet'' kan die dure huizen natuurlijk niet betalen. ,,Het wordt hier straks een soort Loosdrecht, waar alleen rijke heren wonen. Via de gemeentelijke belastingen betalen gewone mensen zich straks bont en blauw.'' VCP-raadslid Engel Modderman van Scheemda kreeg een uitnodiging voor de opening, maar weigert ,,op kosten van gemeenschapsgelden'' ,,te vreten en zuipen'', zoals op een spandoek is geschreven. Het grote meer verwoest het landschap, voorspelt hij. ,,Je verhuist de Sint Pietersberg toch ook niet naar Friesland?'' Minister Dekker gaf gisteren het officiële startschot voor de aanleg van het meer door een bord met daarop de tekst `Blauwe Stad doet meer met water' met een brandslang schoon te spuiten. Voor het graven van het meer wordt ongeveer 4,5 miljoen kubieke meter grond verplaatst. De eerste modelwoningen te koop vanaf 3,5 ton euro zijn medio 2005 klaar. Binnen tien jaar moet het hele project zijn afgerond. Volgens directeur Jan Postema van de Blauwe Stad zijn er al tientallen gegadigden die interesse hebben in een ruime kavel (gemiddeld 5.000 vierkante meter). Geschat wordt dat eenderde van buiten Groningen zal komen.