Polen: waar is in VS de logica?

De Poolse president Aleksander Kwasniewski hoeft zich geen zorgen te maken. Hij mag eind deze maand, wanneer hij een werkbezoek brengt aan de Verenigde Staten, z'n schoenen aanhouden.

Sinds kort gelden aan de Amerikaanse grens strengere regels, omwille van de strijd tegen het terrorisme: alle reizigers uit visumplichtige landen moeten hun schoenen uitdoen, een foto van zich laten nemen en hun vingerafdrukken achterlaten. De regels gelden niet voor de landen van de Europese Unie, maar wél voor een land als Polen, bijna-lid van de EU (per 1 mei).

Het Amerikaanse beleid is hard aangekomen in Polen, op dit moment de op één na grootste bondgenoot van de VS in Irak. De zegsman van de Poolse minister van Buitenlandse Zaken sprak dit weekeinde van ,,een duidelijk gebrek aan logica'' aan Amerikaanse zijde. De Polen nemen echter geen tegenmaatregelen, zoals wel is gebeurd in Brazilië, waar Amerikaanse toeristen sinds kort bij aankomst vingerafdrukken moeten laten nemen.

Lech Kaczynski, de burgemeester van Warschau, zei gisteren niet naar de VS te zullen reizen zolang de nieuwe maatregelen van kracht zijn. Hij zou in april een bezoek brengen aan de Pools-Amerikaanse gemeenschap in Chicago. In de VS wonen zo'n 10 miljoen Polen. Jaarlijks reizen 160.000 Polen naar de VS.

Van de VS mogen alleen burgers zonder visum binnen van landen waarvan minder dan drie procent van de visumaanvragen wordt afgewezen. Van de Poolse aanvragen wordt jaarlijks ongeveer eenderde afgewezen. Slovenië, ook nog geen lid van de EU, is wel gevrijwaard van de maatregelen.

Kwasniewski vindt de maatregelen ,,heel vernederend'', zo zei de president op de radio. Washington zou meer begrip moeten tonen voor ,,de frustratie'' onder de Polen, die trouw jegens de VS zijn geweest en nu worden behandeld als ,,indringers''. Hij wil de kwestie aankaarten tijdens z'n bezoek op 26 januari aan president Bush.

Moet Kwasniewksi straks, als hij in Washington aankomt, ook vingerafdrukken laten afnemen? En op de foto? Op de kanselarij van de president weten ze het desgevraagd niet precies. De woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Warschau, James Bond (sic), geeft uitsluitsel. ,,President Kwasniewski reist op een diplomatiek visum, de regels gelden dus niet voor hem.''

Ook Kwasniewksi's vrouw en hoge functionarissen zijn gevrijwaard. Mindere goden, zoals journalisten en lage ambtenaren die met de president meereizen, moeten wel op de foto. En de schoenen moeten uit.