Palestijnse vrouw `nieuw wapen' Hamas

Een 22-jarige Palestijnse moeder van twee kinderen heeft gisteren een zelfmoordaanslag gepleegd. Mogelijk zit er een familieruzie achter.

Alleen gruwelijke details en aantallen slachtoffers onderscheiden de ene Palestijnse aanslag van de andere. De 22-jarige Reem Saleh al-Riayshi, moeder van de 3-jarige Duha en een 18 maanden oud jongetje Obeidah, is de Palestijnse geschiedenis ingegaan als de eerste vrouw die namens het moslimextremistische Hamas een ,,operatie'' tegen Israël heeft uitgevoerd. Het was een breed lachende sjeik Ahmed Yassin, die lang gekant was tegen het inzetten van vrouwen, die persoonlijk via alle Israëlische en Palestijnse tv-zenders de wereld kond deed van dit feit.

Reem is weliswaar het eerste vrouwelijke lid van Hamas dat een zelfmoordaanslag uitvoert, maar niet de eerste Palestijnse vrouw: zeven anderen gingen haar voor en 24 vrouwen zitten lange gevangenisstraffen uit wegens mislukte pogingen. Niettemin sprak de geestelijk leider van Hamas opgetogen over de ,,Palestijnse vrouw als nieuw wapen''. Hij noemde de aanslag, die aan vier leden van de grenspolitie het leven kostte, een ,,operatie van hoge kwaliteit.'' Uitspraken die hem wederom een doelwit kunnen maken van mogelijke Israëlische vergeldingsacties, die verder zullen gaan dan het tijdelijk afsluiten van de Gazastrook.

Of haar ouders er ook trots op zijn dat hun dochter de martelarenstatus heeft bereikt, is zeer de vraag. Zij maken op het ogenblik een twee maanden durende pelgrimsreis naar Mekka. Haar vader is de eigenaar van een accu- en batterijenfabriek, een vermogend zakenman met uitgebreide connecties in Israël. Broers en zusters zijn ondergedoken. Zij vrezen dat het fraaie familiehuis in Gaza-stad door Israëlische bulldozers zal worden vernietigd.

Reem maakte de middelbare school niet af en werd vijf jaar geleden tegen haar zin uitgehuwelijkt aan Ziad. De liefde bloeide pas na enige tijd op. Pogingen Ziad op te sporen mislukten gisteren en vandaag, omdat hij is ondergedoken. Zijn broer Yusef Awad (30), mede-eigenaar van een tegelfabriekje in Gaza-stad, vertelde in een telefoongesprek, ,,helemaal in de war te zijn door het nieuws''. ,,We begrijpen het niet, zij hield zoveel van haar kinderen en van de kinderen van haar broers en zusters en van mijn kinderen. Wij zijn allemaal heel erg verbaasd en geschokt dat zij, uitgerekend zij, aan een operatie van Hamas heeft meegedaan. Niemand van ons is lid van Hamas, laat staan de vrouwen'', zei Yusuf, die onderstreepte niets te weten van de Hamas-connecties van zijn broer.

Wel wist hij dat zijn broer voortdurend ruzie had met de ouders van Reem. Ziad was werkloos en dat zinde haar vader niet. Twee maanden geleden verlieten Reem en Ziad met hun kinderen het grote, comfortabele huis van haar vader. En toen haar ouders naar Mekka vertrokken was Ziad niet bij het afscheidsfeest.

,,Misschien was mijn broer lid van Hamas, ik weet het niet, het kan. Het is allemaal in het diepste geheim gebeurd. Ik vind het een schande dat vrouwen in zulke acties worden betrokken. Dat is in strijd met onze tradities en met onze opvoeding. Getrouwde vrouwen, moeders van kinderen, mogen niet aan dit soort dingen worden blootgesteld. In onze traditie blijven zij thuis en zorgen zij voor de kinderen en hun man'', vertelde Yusef, die zei groot verdriet te hebben om de kinderen van Reem, maar ook om de moeders van de vier omgekomen jonge Israëlische politieagenten.

Vast staat dat Hamas over een groot reservoir aan zeer gemotiveerde vrouwelijke kandidaten voor zelfmoordaanslagen beschikt en daar na een periode van vier maanden van relatieve terughoudendheid ook gebruik van zal maken. De inzet van vrouwen is omstreden en er was vandaag ook veel kritiek te horen op het doel – de grensovergang tussen Gaza en Israël, waar dagelijks 20.000 Palestijnse arbeiders passeren. Niettemin wordt de aanslag van Reem al-Riashy beschouwd als het begin van een hernieuwd offensief van Hamas en het begin van het einde van het bewind van de Palestijnse premier Qurie, die nu door de Israëlische regering helemaal is afgeschreven.