Omroep schorst vier man

Vier redacteuren van de Nederlandse Moslimomroep (NMO) zijn geschorst nadat ze kritiek leverden op wat ze noemen ,,misbruik van de zendtijd'' door directeur F. William. De vier, van wie één in vaste dienst en drie contractanten, zitten al zo'n drie weken thuis.

Het gaat om een tweetal uitzendingen waarin directeur William kritische publicaties in de media over de Nederlandse Moslim Raad, de zendgemachtigde, van repliek wilde dienen. De journalisten vonden niet het ethisch de eigen zendtijd daarvoor te gebruiken. Daarop zegde William het vertrouwen in ze op en schorste ze. Het contract van een van de vier is inmiddels verlopen.

,,De professionele werkhouding van de redacteuren rechtvaardigt hun stelling'', aldus Thomas Bruning, secretaris omroepzaken bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die drie van de vier redacteuren juridisch bijstaat.

,,William vond dat we met onze kritiek de programma's hinderden'', zegt een van de vier redacteuren, die anoniem wil blijven. ,,De persvrijheid is in het geding.'' De journalisten hebben vorige week een gesprek gehad met de raadsvrouw van de NMO, M. Shioda-Bresser, over de kansen om hun werkzaamheden bij de NMO te hervatten. Mocht het antwoord van directeur William een terugkeer onmogelijk maken, dan zullen ze naar de rechter stappen om de schorsing te laten herroepen.

In een publicatie in NRC Handelsblad en een uitzending van TV West werden vraagtekens gezet bij de achterban van de NMR. NMO-directeur William wil geen commentaar leveren.