OM NAAR UIT TE KIJKEN

OPERA

Lully

De Nederlandse première van de opera Roland van Jean-Baptiste Lully, in 1685 uitgevoerd in Versailles voor koning Lodewijk XIV, vindt 17 januari plaats tijdens een concertante uitvoering in de Zaterdag Matinee in het Concertgebouw, waar de ridderopera scènisch wordt uitgevoerd. Christoph Rousset leidt het orkest Les Talens Lyriques, solisten en het koor van de Opéra van Lausanne. De Matinee wordt rechtstreeks uitgezonden door Radio 4 en 20 jan herhaald.

Roland: 17 jan. 13u30 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

POP

Dream Theater

`Complexe songstructuren, virtuoze speltechniek': dat móet symfonische rock zijn. De Amerikaanse groep Dream Theater (jazeker, op z'n Nederlands gespeld) pakte eind jaren tachtig het estaffettestokje op van Yes en Emerson, Lake & Palmer en voegde aan hun complexe en virtuoze muziek een hardrock-element toe in de sfeer van Metallica en Rush. Volgens kenners overtrof hun conceptalbum Metropolis (1999) vergelijkbare monsterproducties van Pink Floyd en Genesis en heeft Dream Theater zich een eigen plek verworven in het symfonische genre.

18 jan Ahoy, Rdam. Res 0900-2352469.

THEATER

Alex d'Electrique In Amsterdam gaat vrijdag Gaga, de nieuwe komedie van Alex d'Electrique in première. Volgens schrijver/regisseur Ko van den Bosch is Gaga een `schofterige comedy' over de angst van de ene generatie voor de andere: ,,Als jij tegen iemand zegt: je bent een wild beest en je zal mijn dood zijn, roep je dan niet juist het instinct van dat beest wakker, dat eenmaal wakker, snel zal bewijzen hoe wild die werkelijk is?'' Spel: Raymonde de Kuyper, Raymond Spannet en Martin Hofstra.

Première 16 jan Amsterdam, Frascati. Aldaar t/m 31 jan. Tournee t/m 15 mei. Inl 020-616 4004 of www.alexdelectrique.nl.

FILM

IFFR

De kortste films op International Film Festival Rotterdam duren dit jaar één minuut. Het festival vroeg tien regisseurs een film van deze lengte te maken. De langste duren ruim 6 uur: het Italiaanse epos La meglio ioventù van Marco Tullio Giordana en Star Spangled to Death van `filmmaker in focus' Ken Jacobs. Het festival opent op 21 januari met het vrolijke meesterwerk Zatoïchi van Takeshi Kitano. Dit is de laatste editie onder leiding van de Brit Simon Field. Volgend jaar gaat co-directeur Sandra den Hamer alleen verder. In de competitie van het festival strijden zestien films van nieuwe talenten om 3 VPRO Tiger Awards.

IFFR 21 t/m januari. Kaartjes: Centrale Kassa in de Doelen of via 010-8909000 of www.filmfestivalrotterdam.com