NS Internationaal schrapt 200 banen

De divisie NS Internationaal van de Nederlandse Spoorwegen gaat treintickets naar België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland via internet en sms verkopen. Hierdoor wordt het personeel achter de verkoopbalies van NS Internationaal overbodig. Ook bij het personeel op de internationale trein en op het hoofdkantoor van de divisie vallen ontslagen.

Van de 650 fulltime medewerkers moeten 200 tot 250 vanaf 2005 ,,omzien naar een andere baan'', zegt de directie vandaag in deze krant. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. ,,Er is nog geen definitief besluit, maar dit is wel de onontkoombare richting'', zegt de directie. Vanmiddag worden het personeel en de ondernemingsraad ingelicht.

NS Internationaal heeft sinds 2002 ,,heel veel last'' van goedkope luchtvaartmaatschappijen als EasyJet, zegt directeur F. Marckmann, die op 1 mei met pensioen gaat. ,,Wij hebben heel lang gedacht: ze zijn geen concurrent.''

Eind 2002 zei Marckmann nog dat zijn divisie winst zou behalen, maar het afgelopen jaar werd verlies geleden. De autoslaaptrein naar Frankrijk en Italië verkocht NS in 2002 wegens slechte resultaten.

In Nederland worden per 1 maart de treinkaartjes bij de balie 0,50 euro duurder om klanten naar de kaartautomaten te leiden.

NS: pagina 14