Nieuwe concurrent voor Citigroup

Jamie Dimon is teruggekeerd naar zijn wortels in Wall Street, maar niet bepaald als een Verloren Zoon.

Door de verkoop van de in Chicago gevestigde Bank One aan JP Morgan neemt de voormalige protégé van Sanford `Sandy' Weill, de vroegere topman van Citigroup, het op tegen de moloch die hij jarenlang samen met Weill heeft opgebouwd.

Hij zal de leiding van de nieuwe combinatie overnemen als topman William Harrison van JP Morgan over twee jaar aftreedt. Alleen al door de omvang van zijn bezittingen van ruim 1 biljoen dollar (791 miljard euro) zal de bank de eerste zijn die Citigroup werkelijk kan uitdagen op vrijwel ieder terrein van de financiële dienstverlening.

Net als de fusie waaruit Citigroup vier jaar geleden ontstond, werpt JP Morgan-Bank One de handschoen toe aan andere regionale bankgrootmachten in de VS, die in het strijdperk moeten treden tegen een nieuwe concurrent van nationale statuur.

En de zakenbanken, die hebben gezien hoe de combinatie van Salomon, Smith Barney en Citibank erin is geslaagd om van middenmoter uit te groeien tot marktleider Citigroup, zullen zich ook vrijwel zeker op een antwoord beraden.

De sterke positie in het financiële hart van Amerika verleent het concern een bron van goedkope depositofondsen, die kunnen worden ingezet in de strijd om opdrachten van 's werelds grootste bedrijven.

Hoewel het waar is dat Dimon een goede prijs heeft bedongen bij JP Morgan, lijkt de financiële logica van de fusie overeind te blijven. De transactie waardeert Bank One op 58 miljard dollar (45,8 miljard euro), ofwel 2,4 maal de boekwaarde – ongeveer 40 procent hoger dan beleggers het aandelenkapitaal van bankier JP Morgan zelf aanslaan.

Maar de fusiepartners zeggen dat zij 2,2 miljard dollar kunnen bezuinigen op de gezamenlijke kosten. Na belastingen en vermenigvuldigd met een factor 10 betekent dat 15 miljard dollar (11,8 miljard euro) aan extra waarde, tegen een overnamepremie van nog geen 10 miljard dollar (7,91 miljard euro).

Anders dan bij de overname van FleetBoston door Bank of America, die het startschot vormde voor de jongste fusiegolf onder Amerikaanse banken, zouden de aandeelhouders deze combinatie wel eens met gejuich kunnen ontvangen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.