NAVO-chef werft voor Afghanistan

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer heeft gisteren een dringend beroep gedaan op landen meer troepen en middelen te leveren voor de vredesmissie in Afghanistan.

Italië, Noorwegen en het niet-NAVO-lid Zweden zegden tijdens een apart NAVO-beraad over Afghanistan toe troepen te sturen. De Hoop Scheffer trok de lijn door van zijn voorganger Robertson en zei dat de geloofwaardigheid van de NAVO en andere landen op het spel staat. Hij noemde Afghanistan de ,,nummer 1 prioriteit'' van de NAVO, die leiding geeft aan de circa 5.500 man sterke vredesmacht ISAF. De NAVO wil deze missie uitbreiden voor onder meer de verkiezingen in juni, onder druk van de Verenigde Naties en de Afghaanse regering.

,,Ik heb een beroep gedaan op alle landen, die al veel dingen doen, om meer te doen. Omdat het belangrijk is dat we in meer delen van het land, ook in de moeilijker delen, veiligheid en stabiliteit brengen'', zei De Hoop Scheffer na afloop. ,,Niet alleen de geloofwaardigheid van de NAVO maar die van alle landen staat op het spel om van deze operatie een succes te maken.'' Het was de eerste en volgens diplomaten zeker niet laatste publiekelijke oproep voor Afghanistan van de nieuwe NAVO-chef. Zijn voorganger Robertson had vorige maand nog grote moeite om een paar honderd extra soldaten en enkele helikopters los te krijgen voor de bestaande missie in Kabul. Nu de NAVO die missie tot ver buiten de hoofdstad wil uitbreiden, is volgens NAVO-diplomaten niet zeker of de lidstaten over de brug zullen komen. Volgens scheidend VN-gezant Brahimi zijn er 5.000 tot 10.000 extra soldaten nodig voor Afghanistan. Diens waarnemer, Arnault, riep de NAVO gisteren op tot ,,meer ambitieuze stappen''.

ISAF breidde vorige week haar rol uit door in de noordelijke stad Kunduz een [civiel-militair] `provinciaal wederopbouwteam', met daarin zo'n 200 Duitse soldaten, onder haar commando te nemen. Volgens diplomaten zal de komende maanden een door Italië geleid team in de oostelijke stad Ghazni worden opgezet. Noorwegen en Zweden willen volgens de NAVO elders samen een team opzetten.

Vooral de Verenigde Staten willen dat ISAF medio dit jaar een heel netwerk van dit soort teams onder haar hoede neemt, waaronder de vijf Amerikaanse teams, het Britse team en het Nieuw-Zeelandse, die nu zelfstandig opereren. Militaire planners studeren op deze uitbreiding. Diplomaten spreken van een totaal van ,,12 tot 17 teams'' in de komende maanden.

,,De onderliggende vraag is: hoe gaan we ISAF en `Enduring Freedom' [de Amerikaanse gevechtsmissie tegen de Talibaan] samenvoegen?'', zegt een NAVO-diplomaat over de wens van de VS. De NAVO wil de komende maanden een algehele strategie voor Afghanistan formuleren. Deze moet helderheid bieden over de doelstellingen van de NAVO, de samenhang met Enduring Freedom en een eventueel einde van de missie.

    • Robert van de Roer