Moord op Hans van Wieren is een volwassen delict

De moord op de onderdirecteur van het Terra College is zeker ernstig genoeg om als volwassen delict te worden beschouwd. Dat zegt het Haagse openbaar ministerie.

Dat kan volgens de Haagse persofficier A. Rijsdorp betekenen dat de 17-jarige verdachte, Murat D., binnen het jeugdstrafrecht als volwassene berecht wordt. Maar de rechtbank weegt daarbij meer dingen mee.

De rechtbank hanteert vier criteria. Allereerst moet de verdachte tussen de zestien en achttien jaar oud zijn. Ten tweede kijkt de rechter naar de ernst van het delict. Ten derde wordt bepaald (na psychologisch onderzoek) of de jongere een volwassen persoonlijkheid heeft of juist achtergebleven is in zijn ontwikkeling. Als laatste weegt de rechter de omstandigheden waaronder het delict gepleegd is mee. Zoals het motief voor de daad.

Ook als de rechtbank besluit een jongere als volwassene te berechten, speelt de zaak zich in principe achter gesloten deuren af, zoals in het jeugdrecht gebruikelijk is. Daar worden wel eens uitzonderingen op gemaakt, bijvoorbeeld als een delict de samenleving ernstig heeft geschokt. Maar ook dan zijn vaak niet alle delen van de zitting openbaar. Persofficier Rijsdorp: ,,De feitelijke behandeling van de zaak mag dan worden bijgewoond, maar het is minder waarschijnlijk dat dat ook geldt voor de behandeling van de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.''

Als volwassene berecht worden, heeft grote gevolgen voor de strafmaat. Een jongere kan maximaal 24 maanden jeugddetentie opgelegd krijgen. Ook bestaat de mogelijkheid van plaatsing in een jeugdinrichting. Dat lijkt op tbs, al hoeft er voor de plaatsing geen geestesziekte geconstateerd te worden zoals bij volwassenen. Aan een volwassene kan maximaal levenslang worden opgelegd.

In 2001 werd de 18-jarige Ali D. als volwassene berecht nadat hij had geschoten op zijn school in Veghel. Daarbij raakten meerdere mensen gewond. De zaak werd in het openbaar behandeld en hij kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd.