Marilyn Horne

Morgen wordt Marilyn Horne, een van de grootste mezzo's van de afgelopen decennia, 70 jaar en dat wordt door Decca gevierd met de dubbel-cd Just for the Record: The Golden Voice. Horne beheerste de coloratuur, de lichte lyriek èn het echte drama tot in de perfectie en met moeiteloos gemak. Haar stem reikt van stralend hoog tot vervaarlijk laag en indrukwekkend breed is het repertoire dat hier klinkt: van Händel, Gluck, Rossini, Bizet, Meyerbeer, Thomas, Donizetti, Bellini via Verdi tot Wagner en Bernstein.

De carrière van Horne is af te meten aan de Amerikaanse presidenten: als driejarige zong ze in 1937 bij een rally voor Franklin Delano Roosevelt en ze trad op in het Witte Huis ten tijde van Reagan, Bush sr. en Clinton. Marilyn Horne zong ook met Joan Sutherland (op het legendarische album The Age of Belcanto) en met Luciano Pavarotti in zijn briljante jonge jaren. Die vrienden-collegae zijn hier ook samen met Horne te horen in delen uit Bellini's Norma en Verdi's Il trovatore, wat pure en vurige opera betreft de opwindendste nummers. Ook Renata Tebaldi laat zich nog horen in een stukje uit Ponchielli's La gioconda. Lang leve Marilyn Horne!

Just for the Record: The Golden Voice Decca 00289 476 1223 (2 cd)