Man vliegt met kogels ongehinderd van VS naar Londen

De Britse politie heeft op vliegveld Heathrow een Soedanees aangehouden die kogels bij zich droeg. De 45-jarige man, die onderweg was naar Dubai, was zojuist uit een vliegtuig van Virgin Airlines gestapt dat afkomstig was uit Washington. De man is naar Londen gebracht om verhoord te worden door anti-terreurpolitie, ook al zijn er volgens een politiewoordvoerder geen aanwijzingen dat hij van plan was een aanslag te plegen.

Het incident is pijnlijk voor de Amerikaanse autoriteiten die al maanden aandringen op strengere veiligheidsmaatregelen in de luchtvaart en onder andere eisen dat luchtvaartmaatschappijen bewapende veiligheidsfunctionarissen op hun vluchten toestaan. In de afgelopen weken zijn vluchten naar Amerika, onder andere vanuit Heathrow, herhaaldelijk verstoord in verband met de vrees voor aanslagen.

Volgens luchtvaartdeskundige Chris Yates toont dit incident de problemen van de Amerikanen met hun eigen luchtveiligheid. ,,De indruk bestaat na alle retoriek dat de Verenigde Staten nu beschikken over de beste beveiliging ter wereld en op ieder moment alles kunnen tegenhouden. Maar ze waren kennelijk niet in staat om te voorkomen dat een hoeveelheid munitie werd meegenomen in een vliegtuig van Washington naar Londen'', aldus Yates.

,,In Amerika worden veel vragen gesteld over hoe de man door de controle op de luchthaven kan zijn gekomen en in het vliegtuig kan zijn gestapt'', aldus secretaris-generaal Jim McAuslan van de Britse pilotenvereniging, die tegen de bewapende marshals is. ,,We hebben steeds gezegd dat de veiligheid op de grond hetgene is wat telt, en dat de regering daarin moet investeren. We moeten ons niet de doodlopende steeg van de sky marshals in laten leiden.''

Volgens Virgin Airlines is de Soedanees tijdens de vlucht geen bedreiging geweest voor de veiligheid van passagiers en toestel. ,,De controle van de passagiers is een verantwoordelijkheid van de beveiliging op vliegveld Washington Dulles'', aldus een verklaring van Virgin.