Kwart makelaars schrijft rode cijfers

Een kwart van de makelaarskantoren lijdt verlies door de tegenvallende woningmarkt. Het aantal verliesgevende kantoren is de afgelopen tien jaar niet zo hoog geweest. De oorzaken zijn het teruglopende aantal transacties, hoge personeelskosten en de stijging van het aantal makelaarskantoren eind jaren negentig.

Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch en Sociaal Instituut van de Vrije Universiteit in Amsterdam in opdracht van makelaarsvereniging NVM. ,,De seinen staan behoorlijk op rood'', schrijven de onderzoekers. Het onderzoek gaat tot 2002. Voor 2003 en daarna is ,,de verwachting niet veel beter''.

Het aantal woningen dat te koop staat, neemt al enkele jaren toe, het aantal transacties af. De NVM-makelaars verkochten in 2002 bijna 130.000 huizen, vorig jaar waren dat er ruim 126.000.

Volgens het onderzoek gaat 30 procent van de kantoren voor 2003 uit van ,,een substantiële omzetdaling''. Iets meer dan een tiende van de woningmakelaars voorspelt winst. De verliezen zitten met name bij de makelaars in bedrijfspanden en koophuizen. 28 procent van de woningmakelaars maakt verlies. Van de makelaars die zowel woningen als bedrijfspanden verkopen, lijdt 35 procent verlies. Agrarisch onroerend goed doet het beter. Daar schrijft 9 procent rode cijfers.

Volgens VU-onderzoeker P. Risseeuw is het hoge aantal makelaarskantoren in problemen met name het gevolg van het teruglopende aantal transacties. Makelaars ontvangen gewoonlijk een courtage van 1,5 à 2 procent van de verkoopprijs van een woning. Het aantal makelaarskantoren is de afgelopen jaren 2 à 4 procent per jaar harder gestegen dan het aantal woningtransacties. ,,Bovendien zijn de personeelskosten in de branche hoog. Makelaars zijn verwend met de goede markt van eind jaren negentig'', zegt Risseeuw. ,,Ze rijden in grote auto's, bellen met kleine telefoontjes. Zulke hoge kosten krijg je moeilijk teruggedraaid.''

De laatste keer dat de makelaars zo slecht presteerden was in 1991. Toen draaide iets meer dan 30 procent verlies. De topjaren waren 1996 en 1999, toen slechts enkele procenten van het aantal kantoren geen winst maakten.

De NVM is veruit Nederlands grootste makelaarsorganisatie. Op de woningmarkt hadden de 2.900 NVM-makelaars in 2002 een marktaandeel van 65 procent. In totaal behaalden de NVM-makelaars een omzet van 1,2 miljard euro, waarvan twee derde in de woningmakelaardij.

www.nrc.nl : Dossier woningmarkt