Jongeren steunen leerling Murat D.

Enkele tientallen jongeren hebben vanochtend voor het Haagse Terra College hun sympathie betuigd met Murat D., de leerling die dinsdagmiddag leraar Hans van Wieren doodschoot. Volgens een politiewoordvoerder probeerden circa dertig jongeren rond 10.30 uur vanochtend een plakkaat op te hangen, dat door de politie is weggehaald. Op het plakkaat stond de tekst `Murat we love you' met daaronder `Matties 4 life' (vrienden voor altijd) en zo'n twintig namen. Volgens een van de betrokken meisjes wilden ze het plakkaat op de auto van een medewerker van school leggen. De medewerker maakte bezwaar en de meisjes zagen af van hun actie. De andere jongeren zijn door de politie weggestuurd. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Een vriend van de familie D., Resul Kaya, zei gisteravond in het NOS Journaal dat Murat al langer rondliep met een wapen ,,omdat hij zich niet veilig voelde''. Volgens Kaya had de school de schietpartij kunnen voorkomen door eerder in te grijpen. De school zou geen initiatief hebben genomen om met Murats moeder te praten over de problemen van haar zoon op school. Een eerder verkeerd geadresseerde brief aan de moeder van Murat met het verzoek te komen praten arriveerde afgelopen dinsdag op het juiste adres. Murat werd dinsdagavond door Kaya bij de politie afgeleverd.

De verdachte heeft nog geen verklaring afgelegd en beroept zich op zijn zwijgrecht. Dat zegt het openbaar ministerie in Den Haag. Ook zijn advocate wil niets kwijt over haar cliënt.

Tijdens een persconferentie gistermiddag in het Haagse stadhuis vertelde Gerard van Miltenburg, directeur van het Terra College, dat Murat niet was geschorst. Algemeen werd aangenomen dat een schorsing de aanleiding was voor de schietpartij. Wel zou de school gistermiddag een gesprek hebben met de moeder om naar aanleiding van Murats wangedrag te praten over een eventuele schorsing. Van Miltenburg wilde niet meer zeggen dan ,,er was sprake van gedrag dat wij niet wilden accepteren''.

Vijf directeuren van basisscholen in Haarlem roepen collega's op maandag 19 januari de scholen te sluiten. De directeuren willen zo protesteren tegen toenemend geweld tegen leerkrachten en directies. Ze vinden het signaal van een minuut stilte niet krachtig genoeg. De onderwijsorganisaties hebben opgeroepen morgenochtend om 11.00 uur, tijdens de besloten herdenkingsbijeenkomst voor Hans van Wieren op het Terra College, op alle scholen een minuut stilte in acht te nemen. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) wil morgenochtend naar de herdenkingsbijeenkomst. Volgens een woordvoerder van het ministerie wordt hierover overlegd met de familie.

hulpverlening: pagina 3