Het Beeld

Het werd gisteravond empirisch aangetoond: gemiddeld is de Nederlandse televisiekijker intelligenter dan degenen die in beeld plegen te verschijnen.

De voor de vierde keer door BNN uitgezonden Nationale IQ Test, bestaande uit 65 vragen, werd via internet thuis afgelegd door kijkers die gemiddeld een intelligentiequotiënt van 112 behaalden. Van zes in de studio aanwezige groepen deelnemers haalden alleen `de schakers' een hoger gemiddelde (119). Even hoog als de thuisspelers, 112 dus (mannen 113, vrouwen 110), scoorden door BNN dronken gevoerde studenten, die dezelfde middag in nuchtere staat nog 118 haalden. Conclusie: zelfs na acht tot tien biertjes zijn studenten nog slimmer dan kunstenaars (107), fans van volkszanger Frans Bauer (103) en acht `bekende Nederlanders' (106).

Met name de verontrustend lage intelligentie van de beroepsgroep waartoe toch ook presentator Jeroen Pauw en producent Reinout Oerlemans behoren, baart zorgen over de betrouwbaarheid van de test. Kan er een rekenfout zijn genaakt? Of zijn plankenkoorts en angst te worden ontmaskerd als `domme ster' van beslissende invloed op de resultaten? De eer werd nog enigszins gered door de ook in Casino Kings al zo koelbloedig ogende acteur Chris Zegers (127) en Idols-juryvoorzitter Henkjan Smits (116), maar volgens de indicaties van de test zijn acteur Gijs Scholten van Aschat (98), voormalig studente psychologie Liesbeth Kamerling (98) en tv-icoon Catherine Keyl (94) ternauwernood geschikt voor vmbo, en ook minder intelligent dan dartsspeler Ko Stompé (114).

Oerlemans, die de formule van juichende, groepsgewijs geüniformeerde deelnemers aan een IQ-test bedacht, kan in economisch opzicht tevreden zijn. Het format werd al uitgebreid naar damesbladachtige tests op het gebied van onder meer relaties en gezondheid, en in de oervorm verkocht aan vele andere landen. In Japan deed zich een cultureel probleem voor, zoals Oerlemans dinsdag proestend van het lachen aan Vara laat vertelde: er zijn daar geen blondjes, in Nederland nog steeds de laagst scorende groep (87). De spreekwoordelijke domheid van vrouwen wordt daar geassocieerd met een andere eigenschap, hahaha, dom zijn, haha, de kyonyu: vrouwen met grote borsten. Kyonyu, onthoud dat woord, vanaf gisteren hoort het tot de tv-taal. In Japan zijn ze zeldzamer dan in Nederland, dus werden de kyonyu van gisteravond streng geselecteerd, op minimaal cup Double D. Ze haalden de laagste score, namelijk 98, wat nog altijd beter is dan de domme blondjes. De laagste individuele score in vier uitzendingen van een Bekende Nederlander behoort aan een blonde kyonyu (Tatjana Simic, 78), op de voet gevolgd door de bokser van Antilliaanse afkomst Regilio Tuur (81), die we gisteravond bij Michiel van Erp op Nederland 3 slim zijn BN-positie zagen uitventen. Nu mag u raden wie de intelligentste (137) Bekende Nederlander van de vier IQ-tests was. Ik geef u twee aanwijzingen: hij kan goed met computers overweg en is dol op blonde kyonyu. En hij is wethouder in Amsterdam. Goeie test, niet?