Groot verschil in werklast sportartsen

Sportartsen in de regio Tilburg krijgen acht keer zo veel blessures te behandelen als hun collega's in Friesland. In Tilburg zijn ook relatief weinig sportartsen gevestigd en in Friesland juist veel. Daaruit blijkt dat vraag en aanbod in de sportzorg niet goed op elkaar zijn afgestemd.

Dit is de conclusie van het rapport Sportzorg op de kaart, dat het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) vanochtend heeft aangeboden aan staatssecretaris Ross-van Dorp (Sport).

Nederland telt 136 sportartsen en naar schatting vijfhonderd sportfysiotherapeuten die speciaal zijn opgeleid om geblesseerde sportbeoefenaars professionals en amateurs te behandelen. Sportartsen zijn doorgaans gevestigd in een sportmedisch adviescentrum of in een ziekenhuis, sportfysiotherapeuten zijn vaak vrijgevestigd.

Het aantal sportartsen varieert van 2,4 per 1 miljoen inwoners in de regio Tilburg tot 22 per 1 miljoen inwoners in de regio Friesland. ,,In de regio Tilburg is sprake van overvraging'', licht onderzoeker Pieter Frank van Boven van het RIVM toe. ,,Daar zou een sportarts, als hij alle blessures aanpakt die zich er voordoen, 68.000 blessures moeten behandelen. In Friesland zijn dat 8.500 blessures per behandelaar. De overvraging van sportartsen in Brabant komt niet alleen doordat er minder sportartsen gevestigd zijn, maar ook doordat er in deze provincie meer gesport wordt vergeleken met andere gebieden in Nederland.''

Van de 423 sportfysiotherapeuten zijn er in de Randstad en in het oosten van het land relatief meer gevestigd dan in de noordelijke en zuidelijke provincies. Sportfysiotherapeuten in de regio Noord-Limburg krijgen het hoogste aantal blessures te behandelen (gemiddeld 21.000), die in het Gooi het laagste aantal (3.000 blessures).

De onderzoekers hebben ook in kaart gebracht welke sporten het meest beoefend worden in welke regio's. Zo blijkt skeeleren vooral populair te zijn in zuidwest-Nederland, ,,in gebieden vlak buiten de grote steden'', zegt Van Boven. In de steden zelf zijn binnensporten, zoals vechtsporten en squash, favoriet. Joggen vindt vooral plaats aan de kust, paardrijden op de eilanden.