GROOT-BRITTANNIË

London Art Fair

De gisteren geopende London Art Fair, de grootste en oudste Britse markt voor hedendaagse kunst, heeft dankzij een financiële injectie van 6 miljoen euro een remake ondergaan. Kunsthandelaars bemannen ruim honderd standjes met het werk van hun kunstenaars - jong, oud, beroemd of onbekend. De nadruk ligt dit jaar op de `bruikbaarheid' van kunst in de huiskamer. Zo is er de Art House, een grote afzonderlijke ruimte waar werken in diverse huiselijke omgevingen worden getoond; bij Art Help wordt de koper van kunst geadviseerd over verzekering, transport, het inlijsten en hoe je een kunstwerk het beste kan ophangen of neerzetten. En negen splinternieuwe galeries hebben de taak om de jongste up-coming Britse kunstenaars te promoten.

T/m 18 jan London Art Fair in het Business Design Centre in Islington, Londen, N1. 004420 7359 3535 & www.londonartfair.co.uk

El Greco

Hij heette eigenlijk Domenikos Theotokopoulos maar staat bekend als El Greco, de Griek. Geboren op Kreta leerde hij eerst traditionele iconen schilderen, maar onder invloed van Titiaan in Venetië en Michelangelo in Rome ontwikkelde hij zijn herkenbare stijl met intense lichteffecten. De altaarstukken die hij in Toledo vanaf 1577 schilderde vormen daarvan het hoogtepunt. In de National Gallery is tot eind mei voor het eerst een Britse overzichtsexpositie van El Greco (1541-1614) te zien, waarvoor werk is bijeengebracht uit de grote Greco-collecties in Amerika en Spanje. Ook voor het eerst zijn zijn portretten van tijdgenoten bij elkaar te zien.

Van 11 feb t/m 23 mei El Greco in de National Gallery, Trafalgar Square, Londen, WC2 ma-zo 10-18u; wo & za 10-21u; boeken 0044 87090 63891 & www.nationalgallery.org.uk

En verder in Londen

T/m 18 jan Heath Robinson in de Dulwich Picture Gallery, 004420 8693 5254 & www.dulwichpicturegallery.org.uk