Gelderland wil zender levenslied

Gedeputeerde Staten van Gelderland moeten onderzoeken of er ruimte op de kabel is voor een provinciale zender voor het Nederlandse levenslied. Dat adviseert een werkgroep die een haalbaarheidsonderzoek heeft gedaan. Door de landelijke Actie Etherflits vorig najaar verdween driekwart van de illegale radiopiraten in Gelderland uit de lucht. De rest kon de opgelegde hoge dwangsommen niet betalen en verdween eveneens. De etherpiraten, gesteund door een groot luisterpubliek en de provinciale SP-fractie, protesteerden tegen de actie. Volgens de SP-fractie kost het beheren van zo'n zender de provincie hooguit 50.000 euro. De fractie vindt dat een schijntje, vergeleken met de tonnen die jaarlijks overgemaakt worden aan Radio en TV Gelderland, de publieke regionale zender. Deze zendt sinds vorig najaar wel meer Nederlandstalige muziek uit.