Geen straf voor kunstenaar die goudvis doodde

De politierechter in Utrecht heeft gisteren de 34-jarige Woerdense kunstenaar Th. van M. schuldig verklaard aan mishandeling van een goudvis zonder de man een straf op te leggen. Tegen hem was een boete van 1000 euro, waarvan 300 voorwaardelijk, geëist. Van M. bekende dat hij een jaar geleden een goudvis met verf had ingesmeerd en op een witte ondergrond had laten spartelen tot het dier dood was. Het resultaat stelde hij in juni vorig jaar in zijn woonplaats ten toon. Ook maakte hij een video-opname van het gebeuren. Van M. stelde dat hij met zijn kunst de aandacht wil vestigen op de behandeling van dieren. Hij ontkende dat hij nog zeventien andere vissen eenzelfde lot had laten ondergaan. Hij zou dat hebben gezegd uit vrees dat de dood van één vis geen indruk maakte. De rechter had er geen begrip voor dat Van M. dierenleed aan de kaak wilde stellen door een dier te laten lijden. Bij het vonnis is rekening gehouden met de grote media-aandacht en de vaak negatieve reacties.