GALERIESELECTIE

Frans Jansen

Vanaf zijn zestiende fotografeert Frans Jansen alles wat er om hem heen gebeurt. Zo is een omvangrijk archief van privé-opnames ontstaan – met vrouwen, vogels en de zee als voornaamste onderwerpen – dat de kern van zijn oeuvre vormt. Voor zijn epositie Objets retrouvés maakte Jansen een selectie uit foto's die hij herontdekte toen hij zijn donkere kamer opruimde. De sepia getinte en door chemicaliën aangetaste beelden bestaan vooral uit portretten van beroemdheden als Marlene Dumas, Katja Schuurman, Hans Teeuwen, Lenny Kravitz en Harry Mulisch.

Foto's van Frans Jansen. Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. T/m 20 febr, do t/m za 12-18u.

Christie van der Haak

Al jaren doet Christie van der Haak in haar schilderijen onderzoek naar de werking van ornamentele patronen. Horizontale en verticale banen worden afgewisseld met kleurrijke bloemmotieven en vormen ingewikkelde geometrische patronen die op subtiele wijze van elkaar verschillen. Sinds kort experimenteert Van der Haak ook met textiel. In het textielmuseum in Tilburg liet ze wandkleden weven van fragmenten van de schilderijen die met hun rijke kleuren soms doen denken aan Colenbranders Jugendstilpatronen.

Schilderijen en wandkleden van Christie van der Haak. Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. T/m 1 febr, wo t/m za 12-18u.

Paulina Olowska

Het oeuvre van de Poolse kunstenaar Paulina Olowska telt talloze en uiteenlopende disciplines. Ze maakt schilderijen, tekeningen en foto's, maar ontwerpt ook meubels en kleding, publiceert recepten en houdt performances. Ook ontwier Olowska eens een bar die een tijdlang door haarzelf en haar vrienden werd gerund. Voor haar presentatie in Galerie Akinci maakte ze o.m. een immense muurschildering waarin haar Poolse achtergrond doorschemert door het gebruik van elementen uit de tijd van Constructivisme en Bauhaus.

Installatie van Paulina Olowska. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. T/m 7 febr, di t/m za 13-18u.

Frank van der Salm

Met zijn monumentale foto's van torenflats, parkeerplaatsen en metrotunnels legt Frank van der Salm het stedelijk landschap haarscherp vast. Toch lijken zijn beelden soms net niet echt, alsof het maquettes zijn in plaats van bestaande gebouwen. Omdat mensen op de meeste foto's nadrukkelijk afwezig zijn, is het moeilijk om de juiste schaal in te schatten. Ook speelt Van der Salm een vernuftig spel met de scherpte-diepte-instelling van zijn camera, waardoor raadselachtige, haast abstracte foto's ontstaan.

Foto's van Frank van der Salm. Mkgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. T/m 8 febr, wo t/m zo 13-18u.

Hatice Güleryüz

Four Images, de nieuwe 25 minuten durende film van de Turkse kunstenaar Hatice Güleryüz, heeft geen concreet thema of duidelijk verhaal. Toch horen de beelden bij elkaar: alles draait direct of indirect om het begrip thuis. Een woonwagen op een trailer is op weg naar een nieuwe bestemming; een eenvoudig huisje staat in een onherbergzaam landschap; een flatgebouw wordt gesloopt. De scènes van Four Images zijn onmiskenbaar gekleurd door de persoonlijke ervaringen van Güleryüz, die sinds ze in 1995 van Turkije naar Nederland verhuisde, geen vast `thuis' kent.

Film- en video-installatie van Hatice Güleryüz. Galerie Noname, Hoogstraat 32, R'dam. T/m 22 febr, do t/m zo 13-18u.

En verder

Foto's van Jan Koster t/m 1 febr Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, A'dam; schilderijen Sander van Deurzen t/m 11 febr de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A'dam; foto's van Paul Kooiker t/m 15 febr bij Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, A'dam; schilderijen van Marc Mulders t/m 29 jan in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; beelden Jan van Munster t/m 1 maart. Galerie In Vorm, Schrijversstraat 7, Dordrecht; tekeningen Pietsjanke Fokkema t/m 31 jan. Galerie De Schone Kunsten, Donkere Spaarne 32, Haarlem; keuze uit kunstcollectie NOG t/m 1 febr. Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; beelden Marc Bijl t/m 25 jan. Casco, Oudegracht 366, Utrecht.

En verder

Foto's Federico Patellani t/m 15 febr in het Nederlands Fotomuseum, Witte de Withstraat 63, Rotterdam. Di t/m zo 11-17u; Johan Barthold Jongkind tot 18 jan in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Di-zo 11-17u; Martin Kippenberger tot 1 febr Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Di-zo 11-17u; 100 jaar Dolf Henkes t/m 1 febr in vier Rotterdamse musea: Museum Boijmans van Beuningen, Chabot Museum, Schielandshuis, Maritiem Museum; Jacob Maris (1837-1899) t/m 8 febr in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di-za 10-17u, zo 12-17u.