Financieel topman Enron bekent schuld

,,Ik en andere leden van Enrons topmanagement hebben Enrons financiële resultaten frauduleus gemanipuleerd.'' Met deze schuldbekentenis gisteren van Andrew Fastow, destijd financieel directeur bij de grootste energiehandelaar ter wereld, heeft de Amerikaanse justitie een belangrijke doorbraak bereikt in haar onderzoek naar de fraude bij het in 2002 ineengestorte concern in Houston. Fastow bereikte ermee dat hij voor maximaal tien jaar achter de tralies verdwijnt en 23 miljoen dollar (18,1 miljoen euro) boete moet betalen.

Ook zijn vrouw Lea bekende schuld, twee uur later voor een andere rechter in Houston. Zij had, na haar vertrek bij Enron waar ze als assistent-boekhouder had gewerkt, vier jaar lang de belastingdienst opgelicht voor in totaal 141.00 dollar (111.400 euro). Daarbij ging het om inkomen dat haar man met een van zijn geheime Enron-transacties had verdiend. Zij riskeert vijf maanden cel.

Fastows bekentenis, waaraan hij nog toevoegde dat het destijds de bedoeling was beleggers te misleiden en de beurskoers en kredietbeoordeling kunstmatig op te krikken, zou justitie nu het breekijzer in het nu twee jaar durend onderzoek geven naar de betrokkenheid van de hoogste top bij Enron: voormalig bestuursvoorzitter Kenneth Lay en voormalig topbestuurder Jeffrey Skilling. Zij houden vol onschuldig te zijn. Lay maakt zich geen zorgen dat Fastow de waarheid vertelt, zei gisteren de advocaat van Lay.

Fastow werd bekend door de financiële vehikels waarmee Enron onwelvallige zaken buiten de balans had gehouden.

Sinds zijn arrestatie, in oktober 2002, had hij altijd zijn onschuld volgehouden. In 1999 werd Fastow door CFO Magazine, het Amerikaanse blad voor financiële directeuren, nog geëerd met de `Excellence Award for Capital Structure'.

Topman Skilling zei in het blad: ,,Andy heeft de intelligentie en de jeugdige uitbundigheid om in nieuwe wegen te denken''.