EXPOSITIE

Antonio Saura

Als kind zag Antonio Saura (1930-1998) De Kruisiging van Velázquez en het zeventiende eeuwse schilderij liet hem daarna niet meer los. In 1956 tekende hij zijn eigen eerste Kruisiging, de eerste van een lange reeks die hij gedurende veertig jaar bij elkaar schilderde. Zijn vervormde en uiteengereten lichamen in sterk contrasterende kleuren maakten hem tot de leidende Spaanse exponent van het abstract expressionisme dat uit het Amerika van Jackson Pollock en Willem de Kooning was komen overwaaien. Geleidelijk aan versoberde Saura's palet tot tinten zwart, wit, grijs en bruin. Het Cobra Museum uit Amstelveen bracht kruisigingen uit verschillende perioden bij elkaar uit privé-collecties en musea voor een unieke overzichtstentoonstelling van deze beroemde Spanjaard.

Antonio Saura: Kruisigingen. 16 januari t/m 18 april in het Cobra Museum, Sandbergplein 1-3, Amstelveen. Di t/m zo 11-17u